null Vanhan kirjasuomen sanakirja ulottuu a:sta o:hon

Uutisia 4/2017

Elina Heikkilä

Vanhan kirjasuomen sanakirja ulottuu a:sta o:hon

Vanhan kirjasuomen sanakirja täydentyi marraskuussa 2017, kun verkkosanakirjaan lisättiin aakkosväli ai. Nyt verkossa on julkaistuna aakkosväli aosviitu.

Verkkosanakirjan aakkosväli ai perustuu painetun sanakirjan ykkösosaan, joka ilmestyi 1985. Verkkoversioon on kuitenkin lisätty satoja uusia sana-artikkeleita, ja lukuisia artikkeleita on joko korjattu tai täydennetty lisäaineiston pohjalta.

Lisätyissä sana-artikkeleissa esitellään nyt muun muassa substantiivit arpaseteli, hammastenkaivausneula ja ilomalja sekä adjektiivit eriluuloinen, hyvinmielitty ja häijynjuoninen. Uusia merkityksiä on löytynyt esimerkiksi sanoille elatusneuvo (myös ’elintarvike’) ja haarainen (myös ’haarukka’). Sanakirjasta voi myös katsoa, milloin omatieto väistyi omantunnon tieltä, mihin tarkoitukseen on otettu rahaa onsikassasta ja mitä merkitsee kehotus älä väsy sairaita oppimasta.

Seuraava täydennys sanakirjaan on luvassa marraskuussa 2018, jolloin julkaistaan loput o-alkuisista sanoista ja ensimmäiset p-alkuiset. Käyttöohjeita on täydennetty sarjalla lyhyitä opastusvideoita, joissa toimittajat esittelevät sanakirjan eri hakumahdollisuuksia.

Sanakirja on osoitteessa http://kaino.kotus.fi/vks.

Elina Heikkilä