null Presidenttipari

Sanakysymyksiä 1/1988

Anneli Räikkälä

Presidenttipari

Erään lehden toimittaja moitti äskettäin palstallaan ajattelemattomia lehtimiehiä, jotka ”käyttävät toistuvasti väärin ilmaisua presidenttipari”. Toimittajan mukaan presidenttipari on yhtä kuin kaksi presidenttiä. Tämän asian todistajiksi kutsuttiin kirjoituksessa kortinpelaajat, jotka tietävät, että kunkkupari tarkoittaa kahta kuningasta.

Toimittaja katsoi kieltä kovin kapeasta näkökulmasta. Tietenkin pari tarkoittaa kahta samanlaista henkilöä, eläintä, esinettä tms., esimerkiksi hevospari, ovipari, kiskopari; suksipari, ja myös kaksiosaista tai kaksittain käytettävää esinettä, esimerkiksi kenkäpari, housupari, siipipari. Mutta sanaa pari käytetään myös, niin kuin Nykysuomen sanakirja sanoo, ’kahdesta eri sukupuoliin kuuluvasta henkilöstä tai eläimestä, varsinkin kahdesta avioliitossa olevasta tai avioliittoon aikovasta henkilöstä’. Mikäpä muu voisikaan olla nuoripari, morsiuspari tai hääpari.

Juhlien isäntäpari tarkoittaa juhlien isäntää ja emäntää eikä suinkaan kahta isäntää ja hallitsijapari tarkoittaa hallitsijaa ja hänen puolisoaan eikä kahta hallitsijaa. Sanaa pari käytetään siis aivan samassa merkityksessä kuin sanaa pariskunta. Korttipelissä ajatellaan paria vain yhdeltä kannalta, mutta muuten sanalla on avarammat näkymät. Presidenttipari on aivan suomen kielen mukainen, ymmärrettävä ja hyvä sana.

Anneli Räikkälä