Kysymys: Mitä tarkoittaa ilmaus pian aikaa?

Vastaus: Nykysuomen sanakirjan (ilmestyi 1951–61) mukaan ilmauksen pian aikaa merkitys on ’mahdollisesti, kenties, ehkä(pä)’, esimerkiksi Voitaisiin pian aikaa luulla sinun erehtyneen. Sanakirjan mukaan ilmaus kirjoitetaan tavallisemmin erikseen. Nykysuomen sanakirjan jälkeen ilmestyneissä sanakirjoissa pian aikaa ei esiinny.

Nykysuomen sanakirjan arkisto – joka sisältää sanakirjan pohjana käytetyn laajan aineiston – osoittaa, että pian aikaa -ilmausta on käytetty melko yleisesti ainakin 1900-luvun alkupuolella. Käytössä on myös muoto pianaikaan. Seuraavat esimerkit ovat Nykysuomen sanakirjan arkistosta:

Taitavan silmän pitää niitä [suksia] valitseman, muuten on mahdollista, että saat sukset, jotka ovat kaltot, sivukäyrät, ylen oksaiset, pullot tahi liiaksi jalkavat tai on niissä muita vikoja, jotka pian aikaa tekevät suksesi kerrassaan kaluttomiksi (Hugo Rich. Sandberg 1891: Hiihtourheilu Suomessa).

Isäntä veisteli miehille: ”Jos te aiotte näin hassusti huhtoa, loppuu minulta pianaikaa metsä ” (Aho, Hajamietteitä kapinaviikoilta III, 1918, s. 115).

Jos täällä olisi yksinään sydänyöllä, niin pianaikaan voisi tätä joku haaveksiva runoniekka pitää kummitustalona (Ilmari Jäämaa, Sininen norsu, 1933, s. 25).

Murteissakin pian aikaa eri variantteineen on tunnettu:

Kyllä se pianaikaa tullee saje (Kittilä). | Pianaikaa mäkim meen tuanne Amerikkahan ja jätän nua ämmät tännet taloa asumhan (Laihia).

Murretiedoissa merkitykseksi mainitaan useimmiten ’ehkä, mahdollisesti, kenties’, mutta myös ’pian, kohta’: Pian aikaa [= piakkoin] tullee lähtö kans (Loimaa). Suomen lähisukukielessä virossa sanalla peaaegu on puolestaan merkitys ’lähes, melkein’.