Kysymys: Miksi puhutaan Kievin kanasta eikä Kiovan kanasta?

Vastaus: Kievin kana on ruokalaji, joka koostuu leivitetyistä ja uppopaistetuista broilerin rintafileistä, jotka on täytetty voin ja mausteiden seoksella. Ruoka tunnetaan perinteisesti nimellä Kievin kana, mutta siitä käytetään myös nimityksiä kieviläinen kana, kieviläiset tai Kievin kotletit ja jossain määrin myös Kiovan kana. Vaikka Kiova on vakiintunut Suomessa käytetty Ukrainan pääkaupungin sovinnaisnimi, niin ruokalajista puhuttaessa on tavallisimmin käytetty asua Kievin kana. Syy tähän on todennäköisesti vieraiden kielten. Ruokalaji on englanniksi Chicken Kiev, ruotsiksi kyckling Kiev, saksaksi Kiewer Kotelett, venäjäksi котлеты по-киевски.

Kirjoitetaanko sitten Kiovan kana tai Kievin kana vaiko kiovankana, kievinkana? Ruokalajien nimet kirjoitetaan ensisijaisesti yhdyssanoiksi pienellä alkukirjaimella. Usein ruokalajin nimi on niin termimäinen, että siihen sisältyvä erisnimi on menettänyt erikoisluonteensa. Siksi kirjoitetaan esimerkiksi karjalanpaisti, havaijinleike, lindströminpihvi, janssoninkiusaus. Saman ohjeen mukaan voi kirjoittaa myös kiovankana tai kievinkana.  Ruokalajin tavallisuus vaikuttaa siihen, voidaanko sen erisnimilähtöisyys unohtaa ja aloittaa nimi pienellä.

 

Ks. myös: Riitta Eronen ja Sari Maamies: Oikeinkirjoitusohjeita ruoasta kirjoittaville. Kielikello 4/1997.