Kysymys

Saako toimittaja käyttää jutussa sanaa kauramaito vai pitääkö kirjoittaa kaurajuoma?

Vastaus

Yleiskielisissä teksteissä, kuten uutisissa, voi käyttää sanaa kauramaito tai kaurajuoma. Samoin voi puhua soijamaidosta tai soijajuomasta, mantelimaidosta tai mantelijuomasta jne. Puhekielessä nämä kauramaidot ja soijamaidot ovat tavallisempia kuin kaurajuoma.

Elintarvikelaki ja muu lainsäädäntö kuitenkin velvoittaa, että tuotteiden mainonnassa ja pakkausmerkinnöissä käytetään ainoastaan sanaa kaurajuoma, soijajuoma jne. Tuotteen menekkiä edistettäessä ei siis saa käyttää ilmauksia, joissa viitataan maidon (tai kerman tai juuston) kaltaisuuteen. Tämän takia esimerkiksi valmistajaa haastateltaessa on varminta käyttää lain hengen mukaisesti ilmauksia kaurajuoma, soijajuoma, pähkinäjuoma jne.

Näissä -juoma-loppuisissa sanoissa on kuitenkin se ongelma, että niiden viittausala on laaja. Esimerkiksi kaurajuoma voi yhtä hyvin olla maustamatonta kuin vaikkapa mangon- tai mansikanmakuista, mutta resepteissä usein tarkoitetaan vain maustamatonta kaurajuomaa.

Entä sitten kaurakerma, soijakerma, soijajuusto? Näitäkään ilmauksia ei saa käyttää mainonnassa, mutta muutoin ne ovat yleiskielessä käytettyjä ja käypiä ilmauksia. Vaihtoehtona tietynlaiselle kasvijuustolle olisi ”viipaloitava maito- ja rypsiöljyvalmiste”, joka on kankea ilmaus.

Usein myös puhutaan pelkästä maidosta tai juustosta, vaikka keskustelijoille on selvää, että kyseessä ei ole perinteinen maitotuote. Jos perheessä käytetään vain kauramaitoa, on luontevaa pyytää Otatko maidon jääkaapista.

Lisätietoa lainsäädännöstä:

Elintarviketieto-opas (Ruokaviraston ohje 17068/2, pdf)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)