Kysymys: Tekstissä esiintyi muoto ulolta. Mitä se tarkoittaa?

Vastaus: Muodot ulolta ja ulolle ovat ulko-sanan taivutusmuotoja. Tyypillinen ilmaus on koira haisee ulolta, jolla tarkoitetaan ulkona olleen ja mahdollisesti märän koiran hajua: ”Koira haisee saatteella ulolta” (Orivesi).

Suomen murteiden sana-arkiston murretiedoissa ulon hajua luonnehditaan tympeäksi, epämiellyttäväksi: ”Kai siellä lahtia on tehty kun koko pihakin haisi niin kauheesti ulolta” (Urjala). Ulolta haisevat mm. pilaantuneet elintarvikkeet: ”Kala ja liha ovat haisevia ja tulevat ulolta ja ovat limaisia pilaantuneina”, on selitys Orivedeltä, ja Nilsiästä olevan tiedon mukaan pilaantunut maito, voi liha, kalja ym. ”maestuu vähä ulolle”. Ulon haju voi tarttua vaikkapa ulkorakennuksessa säilytettyihin vaatteisiin.  Haju on paha: ”Tääl on kauhia ulonhaju” (Kihniö).

Murteissa esiintyy myös nominatiivi ulo, joka on yleistetty taivutusmuodoista ulolta jne. Ulo tarkoittaa kylmää, kalseaa, tunkkaista: ”Asumaton, lämmittämätön huone on ulo”, selittää murrearkiston kalantilainen vastaaja. Turun läänin Karjalasta (nyk. Mynämäkeä) saadun tiedon mukaan taas talvisin kylmänä ollut huone ”O suvellaki ulo”.