Kysymys

Ovatko verbit loukkaantua ja haavoittua toistensa synonyymeja? Voiko uutistekstissä sanoa, että mies loukkaantui ampumavälikohtauksessa, jos tarkoitetaan hänen saaneen osuman ammuksesta? Entä voiko haavoittua, jos autoilija ajaa tahallaan päälle?

Vastaus

Ensin sananen synonyymeista. Synonymialla tarkoitetaan, että sanoilla on sama merkitys. Esimerkiksi ahmia ja hotkia ovat keskenään synonyymeja: hän ahmi ruokansa ja hän hotki ruokansa tarkoittavat ”söi ruokansa nopeasti”. Synonyymit silti harvoin vastaavat täysin toisiaan. Vaikka aalto ja laine ovat synonyymeja, on surffarilla allaan lainelauta, ei ”aaltolauta”. Selvemmin eron näkee sanoissa kissa, kisu ja katti: vaikka ne tarkoittavat samaa eläintä, sanojen tyyliarvot eroavat.

Samoin on laita loukkaantua- ja haavoittua-verbeillä: merkitykset menevät hieman päällekkäin, mutta verbit eivät voi korvata toisiaan kaikissa tekstiyhteyksissä. Loukkaantua on merkitykseltään laajempi ja toisinaan pitää sisällään myös haavoittumisen. Toisissa yhteyksissä taas haavoittua on luontevampi.

Molemmilla verbeillä on konkreettinen ja abstraktimpi, kuvallinen merkitys: konkreettisesti niillä viitataan fyysiseen vahingoittumiseen, kuvallisesti taas tunteisiin eli pahastumiseen, mielen pahoittamiseen ym.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan loukkaantua-verbiä käytetään konkreettisessa merkityksessä yleisesti itsensä satuttamisesta, vamman saamisesta ja vahingoittumisesta. Lause Kuljettaja loukkaantui auto-onnettomuudessa ei kerro, nyrjähtikö nilkka vai tuliko ruhje. Verbiä voi käyttää, olipa kyse tahallisesta vahingonteosta tai tahattomasta onnettomuudesta:

Pommiattentaatissa loukkaantui kaksi ihmistä.

Pyöräilijä loukkaantui vakavasti törmätessään aitaan.

Sen sijaan haavoittumisen konkreettinen merkitys on kapeampi: saada yksi tai useampi haava. Lisäksi haavoittumiseen liittyy myös se, että toista on yleensä vahingoitettu tarkoituksella. Kukaan ei siis ”haavoitu”, vaikka leikkaisi pahankin haavan sormeen tomaatteja pilkkoessaan. Toisaalta haavoittua kuuluu myös sotasanastoon: sodassa haavoitutaan, ei loukkaannuta, eikä tällöin vamman laadulla ole merkitystä.

Jos siis sanotaan, että mies haavoittui ampumavälikohtauksessa, on ensisijainen tulkinta, että hän on saanut ampumahaavan. Toki voi myös kirjoittaa, että mies loukkaantui ampumavälikohtauksessa, jolloin vamma voi olla millainen tahansa.

Entä sitten auto-onnettomuudet? Kun viime vuosina kuorma-autolla on ajettu väkijoukkoon, mediassa on näitten tapahtumien yhteydessä puhuttu haavoittumisesta ja haavoittuneista: ”Berliinin joulutorilla kaksitoista ihmistä kuoli ja viisitoista haavoittui, kun rekka ajettiin ihmisjoukkoon.” ”Neljä Tukholman terrori-iskussa haavoittuneista on saanut vakavia vammoja.”

Vaikka teko onkin tahallinen, olisi luontevampaa silti käyttää sanoja loukkaantua, loukkaantunut. Tällöin ei oteta kantaa vammojen laatuun tai väitetä niitten olevan pelkästään haavoja.

Kuvallisessa käytössä merkitykset menevät yhteen. Voidaan sanoa, että joku on herkästi loukkaantuva tai haavoittuva eli pahoittaa mielensä helposti. Siinäkin tuntuu kuitenkin olevan merkitysvivahde: mielipaha on syvempää ja vakavampaa, jos puoliso haavoittui arvostelusta kuin jos tämä loukkaantui arvostelusta.

Katso myös

Kielitoimiston sanakirja:

haavoittua(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

loukkaantua(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)