null Curling-vanhemmat

Kysyttyä 4/2005

Minna Haapanen

Curling-vanhemmat

Curling on urheilulajin nimitys, mutta onko sanalla curling-vanhemmat jotain tekemistä sennimisen joukkuelajin kanssa?

Curling-vanhemmiksi sanotaan sellaisia vanhempia, jotka poistavat esteet ja vaikeudet lastensa tieltä, täyttävät heidän toiveensa ja yrittävät estää heitä pettymästä. He siis raivaavat tietä lastensa edestä – aivan kuten curlingissa joukkuetoverit voivat radan pintaa harjaamalla edistää heitetyn pelikiven etenemistä. Kyseessä on siis kuvailmaus.


Curling-vanhemmat-ilmaus on yleistynyt tanskalaisen psykologin Bent Hougaardin vuonna 2000 ilmestyneen kirjan Curlingforældre og servicebørn myötä. Ilmaus ei kuitenkaan ole näin uusi; ruotsalainen psykologi Bengt Grandelius käytti sitä jo viitisen vuotta aiemmin. Suomen kieleen ilmaus curling-vanhemmat on tullut Ruotsin (ja ruotsin) kautta vasta viime vuosina. Sen suomenkielisenä vastineena on käytetty sanaa palveluvanhemmat.

Curling-vanhemmat-sanassa käytetään teksteissä yleensä selkeyden vuoksi yhdysmerkkiä, koska sanan alkuosana on oudohko vierassana. Sana voidaan kuitenkin kirjoittaa myös ilman yhdysmerkkiä ( curlingvanhemmat, vrt. dopingaine), jos sanan havainnollisuus ei näytä siitä kärsivän. Ääntämyskin on kahtalainen: joko englantilaisittain [kǝǝliŋ] tai suomalaisittain [kurliŋ].
Minna Haapanen