Ohjeita keskusteluun

Joihinkin Kielikellon kirjoituksiin liittyy keskustelumahdollisuus lukijoille. Kuka tahansa voi kirjoittaa kommentin tekstistä. Keskustelijan ei tarvitse rekisteröityä, vaikka ohjelma tarjoaa mahdollisuutta. Oman nimen käyttö on toivottavaa, mutta ei pakollista.

Kielikellon toimitus lukee keskusteluviestit ennen julkaisemista. Viestit julkaistaan, kunhan ne eivät riko lakeja eivätkä ole eettisesti tai muuten epäilyttäviä eivätkä asiattomia.

Keskustelussa tulee keskittyä tekstin sisältämään asiaan. Kirjoittajaan, toiseen kommentoijaan tai johonkuhun muuhun henkilöön liittyviä kommentteja emme julkaise.

Pilkkaavia tai sävyltään ivaavia kommentteja emme julkaise, emme myöskään kommentteja, joihin sisältyy ihmisten, yritysten tai yhteisöjen solvaamista, vihapuhetta tai muuta epäasiallista kielenkäyttöä. Kielikellon toimittajat harkitsevat tapauskohtaisesti, milloin kyse on asiallisesta kriittisyydestä, milloin epäasiallisesta.

Kommenteissa ei pidä esittää mainontaa eikä asiaan kuulumattomia yksityishenkilöiden tietoja, sähköpostiosoitteita tms. Myös linkkejä verkkosivuille tai verkkosivujen osoitteita on syytä välttää; niiden julkaisemisesta päätämme tapauksittain.

Keskustelua käydään suomeksi; harkinnan mukaan kommentteja voidaan julkaista myös muilla kielillä (esim. ruotsiksi).

Kaikkiin Kielikellon kirjoituksiin ei liity keskustelumahdollisuutta. Tämän mahdollisuuden käyttöönotosta päättää Kielikellon toimitus. Toimitus voi myös poistaa käytöstä artikkeliin liittyvän keskustelumahdollisuuden harkintansa mukaan.

Keskustelupuheenvuorojen hyväksymislinjasta vastaa Kielikellon toimitus, viime kädessä vastaava toimittaja yhdessä Kotimaisten kielten keskuksen johdon kanssa.

Keskustelijoiden lähettämät kommentit pyritään julkaisemaan lähettämistä seuraavana arkipäivänä.