Arkiston sisältö ja haku

Arkiston sisältö

Kielikellossa julkaistut kirjoitukset ovat Kielikellon arkistossa. Mukana ovat sähköisen lehden kirjoitukset sekä lähes kaikki painetuissa lehdissä vuodesta 1968 lähtien julkaistut kirjoitukset sellaisina kuin ne on aikanaan julkaistu. Kirjoituksissa voi siksi olla jonkin verran vanhentunutta tietoa (esim. suositusta on voitu muuttaa kirjoituksen julkaisemisen jälkeen). Kirjoituksissa käytetyt esimerkit edustavat myös omaa aikaansa. Arkistosta on jätetty pois vain sellaiset kirjoitukset, jotka ovat haitallisen paljon vanhentuneita tai joista on myöhemmin kirjoitettu uudestaan (esim. lyhenneluettelot, numeroiden ja merkkien kirjoittaminen). Artikkelien julkaisemiseen on pyydetty kirjoittajilta tai heidän edustajiltaan lupa. Jos lupaa ei ole saatu (kirjoittajaa ei ole esimerkiksi tavoitettu), kirjoitus on jätetty pois.

Haun käyttäminen

Kielikellon aineistoon voi kohdistaa hakuja. Hakuun pääsee ylävalikon kohdasta Haku ja arkisto.

Arkiston hakuruutuun kirjoitetaan etsittävää aihetta kuvaava hakusana (esim. pilkku). Tällöin haku kohdistuu arkiston koko sisältöön. Parhaimman tuloksen saa kuitenkin rajaamalla hakua.

Kun napsauttaa kohtaa "Rajaa hakua", saa esiin kaikki vaihtoehdot, joita voi käyttää haun rajaamiseen. 

Haun voi kohdistaa tekstiin, kirjoituksen otsikkoon, asiasanaan tai kirjoittajan nimeen. Haun voi myös rajata vain tiettyyn palstaan tai lehden numeroon. Kukin kirjoitus on asiasanoitettu; asiasanat ovat sellaisia kuin adjektiivit, lyhenteet, yhdyssanat, pilkku, virkakieli jne. Kun hakuruutuun alkaa kirjoittaa, ohjelma ehdottaa asiasanoja, kirjoittajan nimiä ym.

Hakusanan voi kirjoittaa myös etusivun oikeassa yläkulmassa olevaan hakuruutuun. Tämä hakutapa tuottaa usein liian laajan tuloksen, minkä vuoksi hakua kannattaa rajata kuten edellä. Rajaa hakua -laatikko aukeaa hakutulokset esittävään näkymään.