Arkiston sisältö ja käyttöohjeet

Arkiston sisältö

Kielikellon arkistossa ovat lähes kaikki painetuissa Kielikello-lehdissä vuodesta 1968 lähtien julkaistut kirjoitukset sellaisina kuin ne on aikanaan julkaistu. Kirjoituksissa voi siksi olla jonkin verran vanhentunutta tietoa (esim. suositusta on voitu muuttaa kirjoituksen julkaisemisen jälkeen). Kirjoituksissa käytetyt esimerkit edustavat myös omaa aikaansa. Arkistosta on jätetty pois vain sellaiset kirjoitukset, jotka ovat haitallisen paljon vanhentuneita tai joista on myöhemmin kirjoitettu uudestaan (esim. lyhenneluettelot, numeroiden ja merkkien kirjoittaminen). Artikkelien julkaisemiseen on pyydetty kirjoittajilta tai heidän edustajiltaan lupa. Jos lupaa ei ole saatu (kirjoittajaa ei ole esimerkiksi tavoitettu), kirjoitus on jätetty pois.

Haun käyttäminen

Kielikellosta voi hakea tietoa kirjoittamalla etsittävän sanan etusivun oikeassa yläkulmassa olevaan hakuruutuun. Haku antaa tuloksen, ja lisäksi aukeaa uusi ruutu, jossa hakua voi rajata. Tähän hakuruutuun pääsee myös suoraan kohdasta Arkisto.

Arkiston hakuruutuun kirjoitetaan etsittävää aihetta kuvaava hakusana tai esim. kirjoittajan nimi ja napsautetaan suurennuslasin kuvaa. Tällöin haku kohdistuu arkiston koko sisältöön. Parhaimman tuloksen saa kuitenkin rajaamalla hakua.

Kun napsauttaa kohtaa "Rajaa hakua", saa esiin kaikki vaihtoehdot, joita voi käyttää haun rajaamiseen. 

Haun voi kohdistaa tekstiin, kirjoituksen otsikkoon tai kirjoittajan nimeen. Haun voi myös rajata vain tiettyyn palstaan tai lehden numeroon. Lisäksi kukin kirjoitus on asiasanoitettu; asiasanat ovat sellaisia kuin adjektiivit, lyhenteet, yhdyssanat, pilkku, virkakieli jne. Kun hakuruutuun alkaa kirjoittaa, ohjelma ehdottaa hakusanoja, kirjoittajan nimiä ym.