Palstat - Kielikello
Artikkelit palstoittain
-
Kysyttyä 3/2023
Pinja Henttonen
Onko isoilla kirjaimilla kirjoittaminen aina HUUTAMISTA?
Voiko kokonaisen sanan tai tekstin kirjoittaa isoin kirjaimin tehokeinona?
Lue lisää
-
Kysyttyä 3/2023
Heikki Hurtta
Monenlaisia madonlakkeja
Mikä on madonlakki?
Lue lisää
-
Uutisia 3/2023
Sari Maamies
Kielikellon uudet tuulet
Kielikello uudistuu vuoden 2024 alussa. Lehden ulkoasu muuttuu, ja sisältö järjestellään uudella tavalla. Myös hakutoimintoa päivitetään. Lisäksi juttujen julkaisutahdissa tapahtuu merkittävä muutos. Tähän asti olemme...
Lue lisää
-
Artikkeli 3/2023
Lotta Jalava
Kielipolitiikkaa vähemmistökielille
Kielipoliittisella ohjelmalla pyritään vahvistamaan Suomen vähemmistökieliä.
Lue lisää
-
Julkaisuja 3/2023
Leena Nissilä
Lähtökohtana oppimista tukeva arviointi
Opetushallitukselta opas S2-oppilaiden arviointiin.
Lue lisää
-
Alkusanat 3/2023
Sari Maamies
Kielenhuoltoa eri tavoin ja eri tarpeisiin
Suomen ensimmäisenä kielenhuoltajana voisi pitää Mikael Agricolaa, joka suuntasi lähes tuntemattomaan maastoon alkaessaan kirjoittaa suomen kielellä. Kirjoitusjärjestelmän lisäksi hän kehitti kirjoitetun kielen...
Lue lisää
-
Sananen 3/2023
Henna Leskelä
Paljon puhetta podcastista
Podcastiin on totuteltu suomen kielessä jo lähes 20 vuotta, mutta sana mietityttää kielenkäyttäjiä edelleen.
Lue lisää
-
Artikkeli 3/2023
Frida Ahonen
Arvovaltaiset akatemiat espanjan kielen portinvartijoina
Espanjankielisessä maailmassa kielenhuoltoa on 1700-luvulta asti säädellyt Espanjan kuninkaallinen akatemia. Miten espanjan kieltä ohjaillaan nykyään? Entä miten uudet teknologiat, kuten tekoäly, vaikuttavat kielenhuoltoon?
Lue lisää
-
Kieli kartalla 3/2023
Minna Salonen
Ryöpätään murteissakin
Sana ryöpätä on tuttu yleiskielestä ruoan valmistamiseen liittyvänä sanana, mutta murteissa se tunnetaan vain tietyllä, kohtalaisen suppealla alueella.
Lue lisää
-
Artikkeli 3/2023
Frida Ahonen
Kiistakapulana sukupuolineutraali kieli
Latinalaista Amerikkaa on viime aikoina ravistellut keskustelu sukupuolineutraalista kielestä. Onko espanjan kieliopillinen systeemi murroksessa?
Lue lisää
-
Artikkeli 3/2023
Leila Mattfolk
Nimipäivät ja nimitrendit Suomessa ja Ruotsissa
Suomen ja Ruotsin nimipäiväkalentereilla on yhteinen pohja, mutta vuosisadat ovat vieneet kalentereita eri suuntiin. Nykypäivänä ruotsalainen nimipäiväalmanakka eroaa monella tapaa niin suomalaisesta kuin suomenruotsalaisestakin kalenterista, mutta myös yhtäläisyyksiä on.
Lue lisää
-
Artikkeli 3/2023
Maria Frick, Yan Kapranov
Ukrainalaiset ja ukrainan kieli Suomessa sotavuosina 2022–2023
Ukrainan kieltä puhuvat ovat nousseet Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen yhdeksi Suomen suurimmista kieliryhmistä. Oulun ja Kiovan yliopistojen laatimalla kyselyllä on kerätty tietoa Suomessa asuvien ja oleskelevien ukrainalaisten kielivalinnoista ja ‑asenteista sekä heidän mahdollisuuksistaan ylläpitää omaa kieltään kotimaansa ulkopuolella.
Lue lisää
-
3/2023
Kotukselle suomenkielinen Instagram-tili
Kotimaisten kielten keskus avasi suomenkielisen Instagram-tilin syyskuun alussa. Uudella @kotimaistenkieltenkeskus-tilillä esitellään Kotuksen toimintaa sekä ajankohtaisia ja ajattomia kieliasioita – uudissanoista ja...
Lue lisää
-
Artikkeli 3/2023
Minna Saarelma-Paukkala
Alissa ja Kaius, Tova ja Winston – nimipäiväuudistus tuo 60 uutta nimeä kalentereihin
Vuonna 2025 lisätään jälleen uusia nimiä kalentereihin. Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin tulee silloin 33 uutta nimeä ja suomenruotsalaiseen 27. Monet suomalaisen kalenterin uusista nimistä, kuten Milena ja Jose, kertovat etunimistömme kansainvälistymisestä. Oman nimipäivän saavat nyt myös entinen rap-artisti Jare Tiihonen eli Cheek ja vastikään edesmennyt kirjailija Miki Liukkonen – sekä Britannian kuningatar Camilla.
Lue lisää
-
Kysyttyä 2/2023
Ilona Paajanen
Viidakkoöljyllä hyttysiä vastaan
Vuosikymmeniä sitten käytettiin viidakkoöljyä hyttyskarkotteena varsinkin kenttäoloissa. Olen törmännyt nimitykseen jo nuorena seikkailukirjoja lukiessani. Oletin viidakkoöljyn olevan lähtöisin englannista, mutta...
Lue lisää
-
Kysyttyä 2/2023
Henna Leskelä
Professori tutkijaryhmineen
”Professori tutkijaryhmineen selvitti” vai ”selvittivät” – tuleeko verbi yksikköön vai monikkoon? Mikä muoto tuo ryhmineen on?
Lue lisää
-
Kysyttyä 2/2023
Henna Makkonen-Craig
Alentuva vai alentava käytös tai kohtelu?
Jos kohtelee jotakuta alentuvasti, kohdetta pitää ilmeisesti jotenkin huonompana. Eikö oikeampi muoto olisi silloin alentavasti? Sanaa alentuva näkee käytettävän etenkin englannin patronizing- ja...
Lue lisää
-
Artikkeli 2/2023
Jepa Viinanen
Kielibuustista työkaluja kansainvälisten osaajien kielenoppimiseen
Erityisesti korkeakoulutettujen osaajien Suomeen houkuttelemiseksi ja maassa pitämiseksi on viime vuosina perustettu monenlaisia hankkeita. Samalla työllistymisen ja kotoutumisen edellytyksenä on alettu yhä laajemmin nähdä myös kotimaisten kielten taito. Ratkaisuja suomen ja ruotsin kielen oppimiseen ja opettamiseen kehitetään nyt Kielibuusti-hankkeessa, jonka tuottamat sisällöt ovat saatavilla samannimisellä verkkosivustolla.
Lue lisää
-
2/2023
Suomen murteiden sanakirjassa jo yli 200 000 hakusanaa
Verkossa julkaistava Suomen murteiden sanakirja on täydentynyt aakkosvälillä mähistä–nihteä. Sanakirja sisältää nyt kokonaisuudessaan aakkosvälin a–nihteä, ja siinä on jo yli 200 000 hakusanaa. Kotimaisten kielten...
Lue lisää
-
Artikkeli 2/2023
Leealaura Leskelä
”Puhutaanko yleensä liian monimutkasesti?” Selkokielen puhumiseen voi antaa ohjeita ja vinkkejä, mutta ei sääntöjä
Selkokieltä on kehitetty Suomessa ja muualla jo pitkään, mutta enimmäkseen kirjoitettuna kielimuotona. Puhutulle selkokielelle eli selkopuheelle on kuitenkin tarvetta, sillä monille puhuminen ja kielenkäyttö erilaisissa keskustelutilanteissa on vaikeaa. Millaista selkopuhe on, ja voiko puhuttua kieltä edes ohjeistaa?
Lue lisää
Muuta ajankohtaista
Kysymyksiä kielestä
-
Monenlaisia madonlakkeja
28.9.2023
-
Onko isoilla kirjaimilla kirjoittaminen aina HUUTAMISTA?
28.9.2023
-
Alentuva vai alentava käytös tai kohtelu?
13.6.2023
-
Professori tutkijaryhmineen
13.6.2023
-
Viidakkoöljyllä hyttysiä vastaan
13.6.2023