null Vuosikymmenten sanat

Kielivoimistelua 3/2017

Teijo Kemppainen

Vuosikymmenten sanat

Suomen satavuotiseen historiaan mahtuu lukemattomia henkilöitä ja keksintöjä, tapahtumia ja ilmiöitä. Nämä tuovat mukanaan aina uutta asiaan liittyvää sanastoa.

Seuraavat sanat ovat syntyneet kieleemme vuosien 1910–2017 aikana. Osaatko yhdistää sanat oikeisiin vuosikymmeniin? Voit samalla pohtia sanan synnyn taustalla vaikuttaneita tapahtumia, keksintöjä ja henkilöitä.

tanorektikko

häirikkö

halkio

biopalaute

bikinit

saaste

pakote

uusavuttomuus

laikata

leimikko

kaivannainen

Kuvitus: Ilmari Hakala

tanorektikko (2000-l.). Ylettömästi ruskettumaan pyrkivä henkilö (engl. tan ’ruskettua’).

häirikkö (1970-l.). Raitistunut Irwin Goodman teki vuonna 1976 Alkon pyynnöstä Häirikkö-nimisen kappaleen, joka otettiin sen saavutettua suosiota Alkon valistuskampanjan tunnuskappaleeksi. Aluksi sana tarkoitti ’alkoholin käytön vuoksi häiritsevästi käyttäytyvää henkilöä’, mutta nykyään myös koululuokissa on häirikköjä, eikä alkoholilla enää tarvitse olla osuutta asiaan.

halkio (1920-l.). Nykyisin halkio tuo monelle ensimmäisenä mieleen mekon helmassa olevan halkinaisen kohdan. Sanan ensimmäinen ja edelleen käytössä oleva merkitys löytyy kuitenkin lääketieteen alalta, jossa se esiintyy esimerkiksi sanoissa kitalakihalkio ja huulihalkio.

biopalaute (1980-l.). Elimistön reaktiot esimerkiksi tunnetilaan tai henkiseen rasitukseen ovat biopalautteita.

bikinit (1950-l.). Bikinien tapaisia uima-asuja on ollut jo kauan, mutta yleisesti tunnetun nimensä ne saivat vuonna 1946 yhtä aikaa otsikkoihin nousseen Yhdysvaltojen atomipommin räjäytyspaikan, Bikinin atollin, mukaan. Paljastavuutensa vuoksi ne eivät nousseet suureen suosioon välittömästi, ja suomen kieleenkin bikinit tulivat vasta seuraavalla vuosikymmenellä.

saaste (1960-l.). Alun perin sotilaskielessä saastunutta aluetta tarkoittanut sana merkitsee nykyään niitä aineita, jotka aiheuttavat saastumisen.

pakote (1930-l.). EU:n Venäjää vastaan kohdistamien pakotteiden kielellinen tausta on jo 1930-luvulta, kun sanaa alettiin käyttää sanktion merkityksessä.

uusavuttomuus (1990-l.). 1990-luvun alun lamavuosina heräsi huoli erityisesti nuorista, joilta puuttui olennaisia arjessa selviytymisen taitoja.

laikata (2010-l.). Laikata tarkoittaa slangisanana tykkäämistä ja kannatuksen osoittamista netissä ja sosiaalisessa mediassa (engl. like ’tykätä’).

leimikko (1910-l.). Metsänhoitotermi, joka tarkoittaa hakattavaksi leimattua metsäaluetta.

kaivannainen (1940-l.). Elias Lönnrotille kaivannainen tarkoitti pientä ojaa, mutta vuonna 1942 sen merkitys muuttui kaivettavien metallien ja kivien yleisnimitykseksi.

Lähteet:

Hakulinen, Lauri 1979: Suomen kielen rakenne ja kehitys.

Mitä Missä Milloin ‑vuosikirjasarja. Otava.

Westcott, Kathryn (BBC News): The bikini: Not a brief affair. http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/5130460.stm

http://wiki.pomus.net/ (hakusana häirikkö)

Teijo Kemppainen