Yliopiston almanakka vuodeksi 2021 pöydällä, taustalla nojatuoli ja taulu.
Yksi vuosi-sanan merkityksistä on ’kalenterivuosi’. Kuva: Henna Leskelä, Kotus.

Kysymys

Mikä on vuosi-sanan virallinen määritelmä suomen kielessä? Helsingin Sanomissa julkaistun artikkelin otsikko on ”Tutkijat löysivät kiviplaneetan, joka on kaksi kertaa niin vanha kuin Maa – vuosi kestää siellä vain kymmenen tuntia”. Artikkelissa kerrotaan, että planeetta kiertää keskustähtensä ympäri kymmenessä tunnissa. Onko oikein käyttää sanaa vuosi tässä yhteydessä?

Vastaus

Vuosi-sanalla on monta määritelmää suomen kielessä, sillä käsite suomen kieli kattaa yhteisen yleiskielemme lisäksi muun muassa eri tieteenalojen erikoiskielet.

Vuosi yleissanana

Arjen ympyröissä vuosi tarkoittaa tavallisimmin sitä ajanjaksoa, jonka aikana oma planeettamme Maa kiertää Auringon ympäri (noin 365 tai 366 vuorokautta). Usein kielenkäyttäjillä on tarve viitata johonkin tiettyyn kalenterivuoteen.

  • täytti 100 vuotta, vuosi sitten, vuonna 2021

Yhdyssanan osana vuosi tai vuodet viittaa tyypillisesti johonkin elämänvaiheeseen tai jonkin erityisseikan leimaamaan ajanjaksoon:

  • lapsuus- ja nuoruusvuodet, vaihdevuodet, eläkevuodet, ruuhka- eli palapelivuodet
  • sotavuodet, katovuosi, hyvä sienivuosi; palvelus- tai virkavuodet

Kalenterivuodesta poikkeavia vuodenkiertoja ovat muun muassa oppilaitosten lukuvuosi, palkansaajan lomanmääräytymisvuosi, seurakuntien kirkkovuosi ja usein yhtiöiden tilivuosi.

Vuosi-sanan eri merkitykset ja tavallisimmat käyttötavat suomen yleiskielessä on esitetty Kielitoimiston sanakirjassa.

Vuosi erikoiskielten terminä

Alussa mainitussa Helsingin Sanomien tiedesivujen otsikossa vuosi-sanaa on käytetty toisenlaisessa, erikoiskielisessä merkityksessä, ja myös tämä merkitys on yhtä lailla ”virallinen”. Luonnontieteissä vuosi voi tarkoittaa Maan tai jonkin muun planeetan kiertoaikaa aurinkonsa ympäri. Esimerkiksi tähtitieteessä vuotta voidaan tarkastella minkä tahansa planeetan näkökulmasta ja määritellä vuosi hyvinkin täsmällisesti, kuten käy ilmi esimerkiksi Tieteen termipankin selitteistä.

Sanomalehden tiedesivuilla tasapainotellaan toisaalta yleiskielen sanojen ja toisaalta tieteen termien ja määritelmien välillä. Sekä toimittajat että otsikoiden laatijat joutuvat tekemään valintoja: millaiset ratkaisut ovat lukijakunnalle ymmärrettäviä, mutta myös luottamusta ja kiinnostusta herättäviä. Etenkin näkyvimmille paikoille, kuten otsikkoon, halutaan usein jotain houkuttavaa. Sellainen voi olla vaikkapa yleis- ja erikoiskielten määritelmien erolla leikittelevä ”vuosi kestää siellä vain kymmenen tuntia”.​​​​​

Tutustu v​​​​​​​uosi-sanan merkityksiin yleiskielessä ja tähtitieteessä:

vuo​​​​​​​si Kielitoimiston sanakirjassa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

vuosi Tieteen termipankissa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)