null Virkakielen kehittäjä palkittiin

Uutisia 4/2011

Virkakielen kehittäjä palkittiin

4_11_vuoden_osaaja.jpg EU-kielenhuoltaja Aino Piehl Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta on Akavan Erityisalojen Vuoden osaaja 2011. Palkinto myönnettiin erityisesti Piehlin työstä virkakielen parantamiseksi.

Maamme nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu uraauurtava sitoumus, jonka mukaan ”laaditaan toimintaohjelma lainsäädännön, viranomaisviestinnän ja asioinnin kielen kehittämiseksi.” Kirjaus on tulosta Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen (Kotus) ja Selkokeskuksen kampanjasta. Kampanja alkoi keväällä 2010 tilanteessa, jossa Kotus eli valtion tuottavuusohjelman aiheuttamassa epävarmuudessa. Aino Piehl lähti kuitenkin määrätietoisesti edistämään virkakieliasiaa, ja hänellä oli suuri osuus hankkeen onnistumisessa. Piehl on myös esitellyt sekä kampanjaa että sen lopputulosta kansallisissa ja kansainvälisissä tilaisuuksissa ja tehnyt siten tunnetuksi Suomen  toimia virkakielen – ja sitä kautta hallinnon – toimivuuden parantamiseksi.

Palkintoraati totesi lisäksi Aino Piehlin työn edustavan Akavan Erityisalojen jäsenkunnan erityisasiantuntijatyötä parhaimmillaan. Virkakielikysymys on merkittävä monille liiton edustamille aloille, joita kaikkia koskee asiantuntijoiden viestinnän ymmärrettävyys.
Liitto haluaa valinnalla tuoda esille myös sen tärkeän työn, jota Kotimaisten kielten tutkimuskeskus tekee.  ”Mielestämme on tärkeää, että julkisuudessa, ministeriöissä ja kansalaisten keskuudessa ymmärretään tutkimuslaitosten työn merkitys koko suomalaiselle kulttuurille ja yhteiskunnalle”, todetaan palkinnon perusteluissa.

(Akavan tiedote 11.11.2011)