null Tähtäimessä podium

Kysyttyä 1/2010

Riina Klemettinen

Tähtäimessä podium

Kysymys: Urheilupalstalla kerrottiin, että rengasvalinnat veivät rallikuskin podiumille. Siis minne?

Vastaus: Sana podium on alkanut viime aikoina yhä useammin vilahdella erityisesti urheilupalstoilla ja ‑selostuksissa. Podium  tarkoittaa palkintokoroketta. Erityisen tavallinen se tuntuu olevan maastohiihdosta ja moottoriurheilusta puhuttaessa. Myös mäkihypyssä, alppihiihdossa ja yleisurheilussa tavoitellaan monesti paikkaa podiumilla eikä  palkintokorokkeella tai arkisemmin palkintopallilla.

Jonkin verran podiumia käytetään myös urheilumaailman ulkopuolella. Sillä voidaan tarkoittaa vaikkapa puhujankoroketta tai koroketta, jolla orkesterinjohtaja seisoo. Sana voi siis tarkoittaa laajasti monenlaisia ympäristöään korkeampia rakennelmia, joiden tarkoitus on saada joku näkymään tai kuulumaan muita paremmin.

Podium on alkujaan latinaa. Se on tarkoittanut esimerkiksi porrasmaista koroketta, roomalaisen amfiteatterin alinta istuinriviä tai roomalaisen temppelin alusrakennelmaa. Sillä on myös voitu viitata teatterin näyttämöön tai esiintyjän korokkeeseen. Suomeen sana on todennäköisesti kulkeutunut englannin kautta.

Podium-sanan käyttöä  ei tietenkään voi yksiselitteisesti kehottaa välttämään mutta ihan purematta sitä ei kannata niellä. Kyseessä on vierassana, jonka merkitystä kaikki eivät tunne. Monissa tapauksissa ennestään tuttu kotoinen sana voisi olla parempi valinta. Podiumissa on tietty juhlallinen, jopa muodollinen kaiku, ja sille voi varmasti löytää sopivia käyttöyhteyksiä. Kannattaa kuitenkin pitää järki kädessä: jos piirinmestaruushiihdoissa voittajakolmikko seisoo palkintokorokkeen sijaan podiumilla, on jo saatettu lipsahtaa huumorin puolelle.

Riina Klemettinen