Kysymys: Lehdissä on kerrottu, että Helsinki suitsii kaahailua nopeusnäytöillä ja että työttömyyttä pyritään suitsemaan monin keinoin. Mitä muodot suitsii ja suitsemaan tässä merkitsevät?

Vastaus: Lauseyhteys paljastaa, että molemmissa tapauksissa on tarkoitettu verbiä suitsia, joka merkitsee suitsien panemista suuhun. Samaa merkitsee verbi suitsittaa. Suitsiksi kutsutaan hevosen päähän kiinnitettävää hallinta- ja ohjauslaitetta, johon liitetään ohjakset. Kirjaimellisessa merkityksessään suitsia-verbi liittyy siis hevosen valjastamiseen.

Lehdistä poimituissa esimerkeissä verbiä on kuitenkin käytetty kuvaannollisesti, samoin  uutisotsikoissa Hallitus suitsii harmaata taloutta, Thaimaa suitsii turistihuijauksia ja Poliisi suitsii nettirasismia. Tällöin tarkoitetaan hillitsemistä tai taltuttamista. Verbin kaikissa taivutusmuodoissa säilyy i: Helsinki suitsii kaahailua, ryhdytään yhdessä suitsimaan kaahailua.

Hämmentävän samanasuinen on verbi suitsea, jonka taivutusmuodoissa on i:n tilalla e: suitsee, suitsemaan. Merkitys on kuitenkin kaukana suitsimisesta, sillä suitsea ja sen synonyymi suitsuta merkitsevät savuamista ja tupruttamista.

Verbi on tyyliväriltään ylätyylinen ja vanhahtavakin; esimerkiksi nykyisessä raamatunsuomennoksessa ei enää puhuta suitsevasta vaan savuavasta lampunsydämestä. Fantasiaromaanissa tulivuorta voisi kutsua tulta suitsevaksi vuoreksi. Verbi suitsea on sen verran kapeassa ja eriytyneessä käytössä, ettei ole mikään ihme, että se menee helposti sekaisin suitsia-verbin kanssa. Niinpä suitsea-verbiin törmääkin useimmiten yhteyksissä, joissa täsmällisempi valinta olisi suitsia.