Suomalaiset ovat usein huolestuneita kuvastaan ulkomailla ja siitä, mitähän meistä mahdetaan muualla ajatella. Puhuminen ja esiintyminen on tärkeä osa tuota kuvaa. Suomea ei siksi kannata lähteä edustamaan mukanaan kapulakielinen ja paperinmakuinen esitys, jota on vaikeaa siirtää muihin kieliin kääntämällä tai tulkkaamalla.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus onkin julkaissut kolmannen, laajennetun painoksen kansainvälisen kanssakäymisen karikoiden välttämiseksi laaditusta Käännetäänkö tekstisi, tulkataanko puheenvuorosi -oppaasta. Alun perin Suomen ensimmäisen puheenjohtajuuskauden tarpeisiin koottu opas neuvoo muun muassa, kuinka vältetään sellaiset yhdyssanahirviöt kuin aluekehitysmäärärahaedellytykset tai hämärämerkityksiset muotisanat kuten kattava ja poikkeuksellinen.

Osansa saa myös rakenteeltaan monimutkainen kapulakieli. Pitkät määritteiden ketjut, sivulauseet, jotka katkaisevat lauseen pääajatuksen, ja substantiivityyli vaikeuttavat asian hahmottamista ja ymmärtämistä. Esimerkiksi seuraavassa kokonaisuudessa lukija tai kuulija joutuu odottamaan pääsanaa turhan pitkään:

Kansallisen maataloustukipolitiikan kehitystä jäsenvaltioissa koskeva tiedonanto toi esiin joitain ongelmia.

Opas neuvookin keventämään tällöin virkettä siten, että määritteet sijoitetaan joka-lauseeseen seuraavaan tapaan:

Joitain ongelmia toi esiin tiedonanto, joka koskee kansallisen maataloustukipolitiikan kehitystä jäsenvaltioissa 1990-luvulla.

Opas on jaettu kaikille käynnissä olevan puheenjohtajakauden tehtäviin osallistuville virkamiehille, mutta sen neuvoista voivat hyötyä kuitenkin kaikki, joiden tavoitteena on laatia ymmärrettävää tekstiä. Opasta voi tilata Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta julkaisumyynnistä, puh. (09) 731 5286, s-posti julkaisumyynti@kotus.fi.

Aino Piehl – Inkaliisa Vihonen 2006: Käännetäänkö tekstisi, tulkataanko puheenvuorosi? Selvää suomea kansainvälisesti. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 139. 3., laajennettu painos. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. ISBN 952-5446-19-0, ISSN 0355-5437.