null Saturnuksen kuut

Kysyttyä 4/2008

Saturnuksen kuut

Kysymys: Kirjoitetaanko taivaankappaleiden nimet, esimerkiksi maa, kuu, aurinko, isolla vai pienellä alkukirjaimella? Miten kirjoitetaan tähdistöjen nimet ja horoskooppimerkit?

Vastaus: Maa, kuu, ja aurinko ovat tekstiyhteydestä riippuen joko eris- tai yleisnimiä, tavallisimmin kuitenkin yleisnimiä. Erisnimet kirjoitetaan isolla, yleisnimet pienellä alkukirjaimella. Kun Maa ja Aurinko esiintyvät tekstissä tiettyjen taivaankappaleiden niminä, ne kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Tällöin Auringolla tarkoitetaan tähteä, jonka nimi on Aurinko ja Maalla planeettaa, Tellusta. Myös Kuu kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, kun sillä tarkoitetaan sitä kuuta, joka on Maan kiertolainen.

Planeetat, esimerkiksi Maa, Mars, Venus ja Merkurius, kiertävät Aurinkoa.

Maata kohti kääntyneenä on aina Kuun sama puoli.

Kun sanoja aurinko, kuu ja maa ei käytetä tähtitieteen termeinä viittaamassa nimettyihin taivaankappaleisiin, ne kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Pienellä kirjoitetaan myös sana maapallo.

Titan on yksi Saturnus-planeetan kuista.

Päivällä aurinko paistoi, aamuyöllä näin kuun.

Tähdistöjen nimet, kuten Etelän risti, Skorpioni ja Leijona ovat erisnimiä, jotka kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Horoskoopeista puhuttaessa käytetään pientä alkukirjainta.

Hänen havaitsemansa tähdet saattavat kuulua Skorpionin tähdistöön.

Mitkä ovat skorpionille tai leijonalle tyypillisiä luonteenpiirteitä.

Kirjoittaja työskenteli harjoittelijana Kielitoimistossa keväällä 2008.