null Pohjantervajaiset ja harjannostajaiset

Kysyttyä 1/2020

Pohjantervajaiset ja harjannostajaiset

Kysymys

Louhintatöiden päätteeksi järjestetään pohjantervajaiset. Mitä sana tarkoittaa? Entä kirjoitetaanko kaksiosainen nimitys yhteen vai erilleen?

Vastaus

Pohjantervajaisten perusidea on samantyyppinen kuin harjannostajaisissa. Talonrakennuksessa pidetään harjannostajaiset, kun uudisrakennus on tullut harjaan eli vesikatto on saatu valmiiksi ja rakennus on suojassa sateelta. Silloin talotyömaalla on saavutettu merkittävä etappi. Pohjantervajaisia vietetään, kun kaivoksen tai tunnelin louhinnassa on saavutettu vastaava merkittävä etappi: louhinta on edistynyt syvimpään kohtaansa, tai eri ilmansuunnista louhitut tunnelit ovat kohdanneet ja muodostavat yhtenäisen putken.

Aikoinaan tunnelien pohjia ja seiniä todellakin tervattiin veden ja kosteuden eristämiseksi. Sittemmin eristystavat ovat kuitenkin kehittyneet ja tervan käyttöä on muutenkin rajoitettu. Pohjantervajaisissa tervaaminen on nykyään lähinnä seremonian symbolinen ele: silloin tervataan vain pieni alue pohjaa tai seinää.

Kolmas monille tuttu seremonia on harjakaiset. Sanalla on kaksi eri merkitystä. Harjakaiset voi ensinnäkin tarkoittaa kestitystä, joka on vanhastaan järjestetty esimerkiksi talo- tai hevoskaupan tai työurakan päätteeksi. Seremonian nimestä on lukuisia eri versioita etenkin murteissa, esim. harjaiset, harjalliset, harjulliset, harjakkaat, harjikkaiset ja harjakannut. Toisaalta harjakaiset-sanaa on jo vanhastaan käytetty myös harjannostajaisten merkityksessä.

Nimitys pohjantervajaiset on muodostettu samaan tapaan kuin harjannostajaiset. Kumpikin kirjoitetaan siis yhdyssanaksi.

Tutustu sanakirjoihin ja sanojen kuvauksiin:

Kielitoimiston sanakirja (eli nykyisen yleiskielen sanakirja)

Suomen murteiden sanakirja

 

Henna Makkonen-Craig

Kirjoittaja on Kielikellon toimittaja ja kielenhuollon asiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa.