null Oikeat merkinnät tietotekniikkaan

Artikkeli 3/2004

Oikeat merkinnät tietotekniikkaan

Hyvin monet merkit ja merkinnät, esimerkiksi lainausmerkit, kellonajat, päivämäärät ja mitat, ovat sidoksissa kieleen ja kulttuuriin. Kieli- ja kulttuurisidonnaisia ovat myös kielten ja maiden nimet.

Tietokonesovellukset ja ‑järjestelmät pystyvät tuottamaan automaattisesti oikeat merkinnät, kunhan yhteyteen sopivat merkinnät ovat tiedossa. Kaikki merkittävät tietokoneyritykset ovat mukana kansainvälisessä Unicode-yhteenliittymässä, joka ylläpitää tällaisten merkintöjen rekisteriä tietokonesovelluksia ja ‑järjestelmiä varten. Tietokoneohjelmien valmistajat voivat käyttää tätä rekisteriä.

Syksyllä 2004 Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa perustetaan ryhmä, jonka yhtenä tarkoituksena on toimittaa kyseiseen rekisteriin Suomea ja kotimaisia kieliä koskevat merkintä- ja merkkitiedot.

Ryhmään ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet yhteisöt ja yksityishenkilöt. Yhteystiedot: Erkki Kolehmainen, puh. 0400 825 943, sähköposti eik@iki.fi, tai Klaas Ruppel, puh. (09) 7315 268, sähköposti klaas.ruppel@kotus.fi.