null Miljoona, biljoona, triljoona ruusua

Kysyttyä 3/2000

Riitta Hyvärinen

Miljoona, biljoona, triljoona ruusua

Suuret luvut ovat hankalia hahmottaa, sillä niitä ei arkipuheessa tarvita eikä juuri käytetä. Miljardit ja biljoonat kuuluvatkin valtion budjettiin, tähtitieteeseen ja liioittelevaan puheeseen. Harvalla on täsmällistä käsitystä siitä, kuinka paljon esimerkiksi ”miljardin markan valtionvelka” käytännössä on.

Useimmat meistä eivät osaa kertoa, että miljardissa on yhdeksän nollaa, biljoonassa kaksitoista ja triljoonassa kahdeksantoista. Lukijaa ajatteleva kirjoittaja havainnollistaakin käyttämänsä mammuttiluvut. Esimerkiksi miljoonalla markalla saa kymmenen sadantuhannen markan henkilöautoa. Miljardi tarkoittaa tuhatta miljoonaa eli kahtasataa keskikokoista lottovoittoa, sellaista viiden miljoonan markan pottia. Biljoona on miljoona miljoonaa, eli biljoonasta markasta riittäisi noin joka viidennelle suomalaiselle miljoona markkaa.

Miljoona, miljardi ja biljoona ovat vierassanojen etymologiaa tutkineen Kalevi Koukkusen mukaan tulleet suomeen ruotsista, joka taas on lainannut ne ranskasta. Suuret luvut on muodostettu sanasta million, joka 1600-luvulle saakka tarkoitti ranskassa epämääräisen suurta määrää. – Tämän saman mallin mukaan on muodostettu myös puhekielen giljoonat ja ziljoonat, joilla ilmaistaan ’suunnatonta määrää’.

Yllättävän suurillekin luvuille on oma nimi tai ainakin nimi, joka on ääntämykseltään mukautettu kieleemme. Kymmenen potenssiin 24 on suomeksi kvadriljoona ja kymmenen potenssiin kolmekymmentä kvintiljoona.

Isot luvut aiheuttavat hankaluuksia myös kääntäjille. Ruotsin ja ranskan luvut vastaavat suomen järjestelmää, mutta kompastus voi tulla sunnuntaisuomentajalle englannissa: sama sana voi tarkoittaa amerikanenglannissa ja englanninenglannissa eri lukua. Aikaisemmin näiden lukujärjestelmien välillä oli selvä ero ja englanninenglannissa käytettiin samaa järjestelmää kuin suomessa. Nyt englanninenglannissa on siirrytty yhä enemmän amerikanenglannin järjestelmään, joten britin billion voi tarkoittaa ’miljardia’ – mutta myös ’biljoonaa’. Nollien määrä on syytä varmistaa alkuperäisestä lähteestä.

suomi
englanninenglanti
amerikanenglanti
miljardi
milliard
billion
biljoona
billion
trillion
triljoona
trillion
quintillion
Riitta Hyvärinen
Takaisin ylös