Kysymys

Mitä tarkoittaa sana kevätjuhlaliike? Sitä käytetään paljon netissä, ja jopa media käyttää sitä jutuissaan.

Vastaus

Sanan merkitystä ei ole ainakaan toistaiseksi kuvattu sanakirjoissa, eikä se ollut tuttu myöskään Kielitoimiston neuvojille. Vaikka yhdyssanan kevätjuhlaliike kaikki osat eli kevät, juhla ja liike ovat helposti ymmärrettäviä, kokonaisuus on kaikkea muuta kuin läpinäkyvä ja jättää tilaa monenlaisille tulkinnoille.

Tiedossa on, että sanaa on käytetty Tampereen seudulla ainakin jo 1980-luvulla tähän tapaan: ”Se Matti on kyllä niin pahantuulinen ja tosikkomainen tyyppi, että aina on naama vinossa vaikka sille tekis minkälaisia kevätjuhlaliikkeitä.” Tässä kyse on siis myönteisestä yrityksestä viihdyttää tai huvittaa jotakuta.

Haastateltavien puheen siteerauksen myötä ilmaus on päässyt myös päivälehtiin:

1) [Hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallittiin Suomessa nopealla aikataululla.]

– Se, minkä piti tapahtua 11 kuukaudessa, tapahtui 11 päivässä. Se aiheutti meille kevätjuhlaliikkeitä, mutta onneksi valmistelut olivat jo pitkällä, [toimitusjohtaja] Sivula sanoo. (Aamulehti 30.11.2017)

2) – Ollaan työstetty asioita, ettei meidän tarvitse turnauksen aikana ruveta mitään kevätjuhlaliikkeitä tekemään eikä keksimään asioita uudestaan. [jääkiekkovalmentaja Lauri Marjamäen sitaatti; Marjamäki on tiettävästi lähtöisin Tampereelta] (Iltalehti 9.2.2018)

Kevätjuhlaliike esiintyy nykyään harvakseltaan monenlaisissa verkkoteksteissä, joissa sillä on arvottava, ivallinen, itseironinen tms. merkitys. Sanaa on käytetty esimerkiksi seuraavissa merkityksissä:

  • mekaaninen, rutiininomainen, toisteinen, epäluonteva urheilu- tai työsuoritus; liike, josta puuttuu hohdokkuus
  • epätoivoinen tai nolo, usein pakon sanelema liike tai temppu; selviämisyritys tukalassa tilanteessa
  • huumorilla tehty liike; temppu, jota ei oteta liian vakavasti
  • omaperäinen huomionkalasteluyritys
  • aurinkoisen kevätsään herättämä typerä tai vaarallinen päähänpisto.

Ilmauksen ominta ympäristöä ovat blogit, keskustelupalstat ja nettiuutiset. Sanaa on käytetty urheilusuorituksia ja pelejä analysoitaessa niin jalkapallossa, jääkiekossa, kuntoliikunnassa kuin hevos- ja poniurheilussakin. Toisaalla taas on kuvattu epätoivoisia liikkeitä ja toimia, joita joku joutuu tekemään yllättävän IT-ongelman ratkomiseksi tai vaikkapa automyyjän huomion saamiseksi. Nettiuutiseen on päätynyt henkilön keväinen toilailuliike (puusta roikkuminen niin, että palokunta joutuu pelastamaan). Kevätjuhlaliike esiintyy aihetunnisteena Instagramissa niin ikään humorististen tai sellaisiksi tarkoitettujen tempausten yhteydessä.

Yhteys kevätjuhlassa esiintymiseen tai kevätjuhlan jälkeiseen olotilaan on mielenkiintoinen. Voi vain arvailla, kuinka ilmaus on alun perin syntynyt ja millaisiin mielikuviin kevätjuhla on silloin ja sittemmin yhdistynyt. Jos kevätjuhla on symbolisesti ajanjakson tai työprosessin huipentuma, onko kevätjuhlaliike silloin erilainen, kiva, kevyt liike raskaan puurtamisen jälkeen? Tai viittaako ilmaus mutkan kautta siihen, mitä kevätjuhlassa on pitänyt tehdä (ehkä pakotetusti)? Vai viitataanko kenties tekoon tai suoritukseen, joka on tehty tai joka sopii tai pitäisi tehdä kevätjuhlan jälkeisessä (vapauden, ilon tms.) olotilassa?

Selvää on vain, että monet kielenkäyttäjät ovat jo napanneet sanan sanavarastoonsa.