Intialaisesta keittiöstä: naanleipä
Kysyttyä 2/1999

Riitta Eronen, Sari Maamies

Intialaisesta keittiöstä: naanleipä

Naanleipä on intialainen pyöreähkö, litteä, pehmeä, hieman lehtevä vehnäleipä, joka paistetaan tavallisesti tandooriuunissa. (Tandooriuuni puolestaan on hiilillä tai puulla lämmitettävä saviuuni.) Englanninkielisissä lähteissä leivän nimi kirjoitetaan myös nan, mutta suomeen näyttää olevan vakiintumassa pitkävokaalinen naan. Yhdysmerkkiä ei välttämättä tarvita: siis naanleipä.

Kielikellossa 1/99 mainittiin toinen intialainen leipä, chapati, joka on ohut, rieskamainen, pannulla paistettava leipä. Italiasta kotoisin on taas ciabatta (eli ”tossuleipä”), ja Lähi-idän keittiöstä olemme saaneet pitan eli pitaleivän (ks. Kielikello 4/98).

Riitta Eronen
Sari Maamies