Tekstissä on seitsemän oikeinkirjoitusvirhettä. Löydätkö ne?

Koivesta puolet kelpaa ruoaksi

Broilerinkoivissa on kuulemma nykyään kamalan vähän lihaa. Kaikkea muuta moskaa – luuta, nahkaa, jänteitä sensijaan on runsaasti enemmän kuin ennen. Hintakin on noussut. Annoimme asiantuntijan arvioida eri valmistajien tuotteita.

Kotitalous opettajaksi opiskeleva Anni Juva erottelee kirurgin tarkkuudella lihan yhteen kasaan ja syötäväksikelpaamattomat osat toiseen. Nahkaa voisi tosin halutessaan syödä, hän huomauttaa. Hän asettaa vaalle ensin jätteet, sitten lihat. Ja kas, lukemat todistavat, että koivista lähes puolet on muuta kuin lihaa. Eri koipien lukemat heittivät muutamilla grammoilla, mutta liha–jämä -suhde pysyi suunnilleen samana valmistajasta riippumatta.

Koipien hinnasta ei silti kannata suin päin kimpaantua. Ne ovat vähintään puolet halvempia kuin pelkkää lihaa sisältävät rintafileet. Anni Juva kehottaa tekemään ostopäätöksen käytön perusteella. Koipia on ehkä hauskempi dippailla, mutta ruuan laitossa rintafileet ovat käytännöllisempiä.

Kuluttaja 7/2008 s. 4
Alkuperäistä tekstiä on lyhennetty ja muokattu ja siihen on tehty oikeinkirjoitusvirheitä.

Vastaukset

1 ja 2) Kaikkea muuta moskaa – luuta, nahkaa, jänteitä – sen sijaan on runsaasti enemmän kuin ennen. • 1) Keskellä virkettä oleva täsmentävä jakso erotetaan ajatusviivoilla sekä alusta että lopusta. 2) Kiteytynyt sanapari sen sijaan kirjoitetaan vakiintuneen tavan mukaisesti erikseen, samoin sen takia, sen vuoksi, sen tähden.

3 ja 4) Kotitalousopettajaksi opiskeleva Anni Juva erottelee kirurgin tarkkuudella lihan yhteen kasaan ja syötäväksi kelpaamattomat osat toiseen. • 3) Sana kotitalousopettaja on yhdyssana. 4) Ilmaus syötäväksi kelpaamaton ei ole yhdyssana. Sanaparin jälkiosana on verbistä johdettu -maton-johdos, jollaiset yleensä kirjoitetaan erikseen edeltävästä sanasta (poikkeuksena merkitykseltään kiteytyneet tai kuvallistuneet ilmaukset, esim. asiaankuulumaton, paikkansapitämätön).

5) Hän asettaa vaa’alle ensin jätteet, sitten lihat. • Eräissä sanan vaaka taivutusmuodoissa tarvitaan heittomerkki erottamaan eri tavuihin kuuluvat a-kirjaimet (k kirjain katoaa eräissä taivutusmuodoissa ns. astevaihtelun vuoksi).

6) Eri koipien lukemat heittivät muutamilla grammoilla, mutta liha–jämä-suhde pysyi suunnilleen samana valmistajasta riippumatta. • Rakenteessa liha–jämä-suhde yhdysmerkin eteen ei tule välilyöntiä (vrt. Suomi–Ruotsi-maaottelu); mahdollinen kirjoitustapa olisi myös liha-jämäsuhde.

7) Koipia on ehkä hauskempi dippailla, mutta ruuanlaitossa rintafileet ovat käytännöllisempiä. • Ruuanlaitto on yhdyssana, koska se on termimäinen ja merkitykseltään kiteytynyt. – Mietityttikö sanan ruoka taivutus: ruoan vai ruuan? Tekstissä on molemmat, ja molemmat ovat oikein. Samassa tekstissä on tietysti usein tyylikkäämpää käyttää vain jompaakumpaa.