Uutissähkeitä lääketieteestä

Yhdysvalloissa on tutkittu lutikan puremien hoitoa. Lutikka eli seinälude on vuoteissa viihtyvä, vertaimevä, siivetön ja litteä hyönteinen. Lutikat harvinaistuivat Suomessa ja muissa Länsimaissa toisen maailmansodan jälkeen mutta ovat alkaneet taas yleistyä. Useimmille puremat eivät aiheuta oireita, mutta osalla ne saavat ihon punottamaan ja turpoamaan. Puremia hoidetaan mm. antibiooteilla, kortisoonilla ja antihistamiineillä, mutta eri hoitojen tehokkuudesta on tuskin lainkaan tutkimusnäyttöä.

Tuoreessa tanskalais tutkimuksessa puolestaan todetaan, että tupakoivat miehet ja naiset altistavat itsensä haimatulehduksille. Tupakointi liittyy sekä akuutteihin että pitkäkestoisiin tulehduksiin. Tutkijat seurasivat 18 000 tanskalaista keskimäärin 20-vuoden ajan, ja tuona aikana näistä 235 sairastui haimatulehdukseen. Tulehduksista puolet liittyi tupakointiin senkin jälkeen, kun alkoholinkäyttö ja sappikivitauti otettiin huomioon.

Alkuperäiset tekstit: Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 8/2009 s. 830.

Tällä palstalla julkaistavia tekstejä on Kielikellon toimitus lyhentänyt ja muokannut. Myös virheet ovat toimituksen tekemiä.

Vastaukset

1) Lutikka eli seinälude on vuoteissa viihtyvä, verta imevä, siivetön ja litteä hyönteinen. • Ilmaus verta imevä kirjoitetaan kahdeksi sanaksi. Verbistä muodostetut va-, - ja nut- nyt-loppuiset partisiipit kirjoitetaan yleensä edeltävästä sanasta erilleen, ellei ilmauksen merkitys ole esim. kuvallistunut (ohi kiitävä auto – ohikiitävä hetki, silmäänpistävä epäkohta).

2) Lutikat harvinaistuivat Suomessa ja muissa länsimaissa – –. • Sana länsimaat ei ole tarkkarajaisen alueen nimitys, joten sitä ei katsota erisnimeksi.

3) – – osalla ne saavat ihon punoittamaan ja turpoamaan. • Verbissä punoittaa on i (kantasanana on a-loppuinen puna, vrt. eroerottaa).

4 ja 5) Puremia hoidetaan mm. antibiooteilla, kortisonilla ja antihistamiineilla – –.• 4) Sanan kortisoni jälkimmäinen o on lyhyt. Säännön mukaan oli-, ori-, omi- ja oni-loppuisissa sanoissa o on lyhyt (esim. makaroni, alkoholi). 5) Sana antihistamiini taipuu takavokaalisena eli a:llisena. Vierassana taipuu takavokaalisena, jos sanan viimeinen vokaali ennen sijapäätettä on a, o tai u. Sana histamiini ei ole yhdyssana (eli miini ei vaikuta taivutukseen).

6) Tuoreessa tanskalaistutkimuksessa puolestaan todetaan, että – –. • Sana tanskalaistutkimus on yhdyssana.

7 ja 8) Tutkijat seurasivat 18 000:ta tanskalaista keskimäärin 20 vuoden ajan, – –.• Numeroon 18 000 on merkittävä partitiivin pääte, joka ohjaa oikeaan lukutapaan: ”kahdeksaatoistatuhatta” (vrt. 18 000 tanskalaista luetaan ”kahdeksantoistatuhatta”). 8) Ilmaukseen 20 vuotta ei kuulu yhdysmerkkiä, koska se ei ole yhdyssana (vrt. kaksi vuotta = 2 vuotta).