4_1997 - Kielikello
null 4_1997
Kielikello 4/1997
-
Artikkeli 4/1997
Ruokakellon uusi soitto
Kielikellon vuoden 1983 toinen numero, ns. Ruokakello, käsitteli pelkästään ruokatalousalan sanastoa ja oikeinkirjoituskysymyksiä. Lehti sai suuren suosion. Sen kysyntä jatkui vuosikausia, ja pian lukijat...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Riitta Eronen, Sari Maamies
Oikeinkirjoitusohjeita ruoasta kirjoittaville
Isolla vai pienellä Ruoka-alan sanat kirjoitetaan isolla tai pienellä alkukirjaimella samojen periaatteiden mukaan kuin muutkin kielen sanat. Valtaosa sanastosta on aivan tavallisia yleisnimiä, jotka kirjoitetaan...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Riitta Eronen
Fileetä vai ”filettä” – ruoka-alan sanojen taivutuksesta
Ruoasta kirjoittavat, kuten muutkin, törmäävät joskus sanojen taivutusongelmiin. Varsinkin vierasperäisen sanaston taivuttaminen saattaa olla mutkikasta, mutta ongelmia on aivan kotoisessakin sanoissa. ...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Salli Kankaanpää, Sari Vaula, Annastiina Viertiö
Vinkkejä ruokaohjeen laatijalle
Nykyään ruokaohjeilta vaaditaan paljon, koska ihmiset haluavat valmistaa ruokaa nopeasti ja helposti. Ruoanvalmistajissa on myös paljon aloittelijoita, sillä vanhat perinteet ovat monin tavoin katkenneet. Siksi...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Elisa Stenvall
Mitä syömme lisäksi? – Lisäaine- ja ravintosanastoa
Elintarvikkeiden lisäaineet (elintarvikelainsäädännössä käytetään termiä elintarvikelisäaineet) ovat elintarvikkeiden ainesosia, joilla pyritään parantamaan elintarvikkeiden säilyvyyttä, koostumusta, ulkonäköä, makua...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Raija Lehtinen
Nimestä hedelmä tunnetaan
Suomalaisen hedelmät ovat banaani, omena ja appelsiini. Tämä on tuontihedelmien kärkikolmikko. Neljännellä sijalla ovat yhdessä mandariini ja klementiini, seuraavina viinirypäle, päärynä ja meloni, sitten yhdessä...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Ruokasanasto: acajoupähkinä – graavi
Tämän sanaston tarkoituksena on antaa tietoa ja ohjeita ruoka‑alan sanojen oikeinkirjoituksesta, taivutuksesta, ääntämisestä ja merkityksistä. Siihen on koottu alan keskeisiä termejä ja se on laadittu lähinnä...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Ruokasanasto: grahamjauho – kylmäsavustaa
grahamjauho, grahamjauhot [graa- tai gra-] kuorineen jauhettu vehnäjauho, täysjyvävehnäjauho. gratiini gratinoitu ruokalaji. Perunagratiini. gratinoida (ransk. gratiner) ruskistaa kastikkeella, juustoraasteella tms....
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Ruokasanasto: kynsilaukka – paprika
kynsilaukka = valkosipuli. kypsentää valmistaa kypsäksi (tav. kuumentamalla). Kypsentää paisti uunissa. Kypsentää kalaa tulenloimussa. Kypsentää kaasulla. Kypsentää mikroaaltouunissa. Kypsentää rasvassa. Kypsentää...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Ruokasanasto: papu – sidesalaatti
papu 1. syötävien palkojen ja siementen vuoksi tai koristeiksi viljeltäviä hernekasveja, us. vars. eräs Suomessa viljeltävä laji, tarhapapu; edellä mainittujen kasvien siemen tai palko. Leikko-, taitepapu. Tarha-,...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Ruokasanasto: siitake – zucchini
siitake (taivutus: 1. siitakkeen, siitaketta, siitakkeeseen, siitakkeita jne. 2. siitaken, siitakea, siitakeen, siitakeja jne.) japanilainen helttasieni, jota viljellään ruokasienenä. siivu viipale. – Sana on...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Kirsti Aapala
Leivät ja leivonnaiset
Ruokaleivät Suomi on vanhastaan ollut tapana jakaa ruisleivän mukaan kovan leivän länteen ja pehmeän leivän itään. Jako on seurausta erilaisista uunityypeistä: idässä rakennettiin slaavien mallin mukaan asumukseen...
Lue lisää
-
Artikkeli 4/1997
Maija Länsimäki
Kansanomaiset puurot, vellit ja keitot
Keskeinen osa suomalaisten ruokataloudessa on vanhastaan ollut erilaisilla lusikkaruoilla: puuroilla, velleillä ja keitoilla. Eri alueilla on valmistettu omanlaisiansa ruokia, ja myös nimitykset ovat vaihdelleet....
Lue lisää
Sisällysluettelo 4/1997
-
Ruokakellon uusi soitto
Artikkeli -
Oikeinkirjoitusohjeita ruoasta kirjoittaville
Artikkeli -
Fileetä vai ”filettä” – ruoka-alan sanojen taivutuksesta
Artikkeli -
Vinkkejä ruokaohjeen laatijalle
Artikkeli -
Mitä syömme lisäksi? – Lisäaine- ja ravintosanastoa
Artikkeli -
Nimestä hedelmä tunnetaan
Artikkeli -
Ruokasanasto: acajoupähkinä – graavi
Artikkeli -
Ruokasanasto: grahamjauho – kylmäsavustaa
Artikkeli -
Ruokasanasto: kynsilaukka – paprika
Artikkeli -
Ruokasanasto: papu – sidesalaatti
Artikkeli -
Ruokasanasto: siitake – zucchini
Artikkeli -
Leivät ja leivonnaiset
Artikkeli -
Kansanomaiset puurot, vellit ja keitot
Artikkeli