1_2007 - Kielikello
null 1_2007
Kielikello 1/2007
-
Alkusanat 1/2007
Riitta Eronen
Ruokakello kutsuu taas
Tämä Kielikello-lehden numero on ruoka-alan kieltä käsittelevä teemanumero. Vastaavia ”Ruokakelloja” on ilmestynyt aiemmin kahdesti: ensimmäinen 1983 ja toinen 1997. On kiinnostavaa verrata eri vuosikymmenten lehtiä...
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Pirkko Kuutti
Ruutaa poleijan kanssa
Varhaisimmat suomenkieliset ruokaohjeet ovat Mikael Agricolan kirjoittamia. Hänen vuonna 1544 ilmestyneen Rukouskirjansa alussa on kalenteriosasto, jossa kunkin kuukauden kohdalla on osittain runomuotoisena...
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Riitta Eronen, Sari Maamies
Ruoasta kirjoittavan oikeinkirjoituskysymyksiä
Ruoasta kirjoittavan oikeinkirjoitusongelmat koskevat tavallisesti alkukirjaimen kokoa sekä yhteen ja erikseen kirjoittamista, usein myös sanojen taivutusta – siis tavallisia kysymyksiä mistä tahansa aiheesta...
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Marjatta Vilkamaa-Viitala
Uusien vierassanojen kirjoitusongelmia
Uusia sanoja muista kielistä lainautuu meille koko ajan, ei vähiten ruoka-alalle. Miten ne saadaan osaksi mahdollisimman luontevaa suomea?
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Liisa Nuutinen
Rucolaa vai sinappikaalia?
Rakkaalla kasvilla voi olla monta nimeä. Luonnossa kasvavat isohietasinappi ja sinappikaali, mutta kaupasta me ostamme rucolaa ja villirucolaa. Kasvien luonnontieteelliset nimet voivat siis olla toisia kuin...
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Raija Lehtinen
Hedelmätiskillä
Hedelmä- ja vihannestiskejä nimitettiin hevitiskeiksi myymäläkielessä jo kymmenen vuotta sitten, kun Kielikellossa käsiteltiin erikoishedelmien nimiä. Mikä on muuttunut myymälöiden hevitiskeissä? Hedelmiä tuodaan...
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Eija-Riitta Grönros, Minna Haapanen, Leena Joki, Liisa Nuutinen, Marjatta Vilkamaa-Viitala
Ruoka-alan vierassanoja A–J
Tähän sanastoon on koottu ruoka-alan uusia ja vanhojakin vierassanoja. Ne eivät kuulu monenkaan jokapäiväiseen sanavarastoon, mutta saattavat kuitenkin tulla vastaan esimerkiksi ravintoloiden ruokalistoissa, kaupan...
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Eija-Riitta Grönros, Minna Haapanen, Leena Joki, Liisa Nuutinen, Marjatta Vilkamaa-Viitala
Ruoka-alan vierassanoja K–Z
Sanaston käyttö ja rakenne on selostettu kirjoituksessa Ruoka-alan vierassanoja A–J (ks. Lue myös). K kaki (Diospyros kaki) eräs alkuaan itäaasialainen puu; sen tomaattia muistuttava, tav. oranssinkeltainen hedelmä....
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Riitta Hyvärinen
Lautasellinen etiikkaa
Syöminen ei enää pitkään aikaa ole ollut sitä, että saadaan vatsa täyteen tai ruista ranteeseen. Myös kaupassa koriin valitaan kaurahiutaleiden ja kalapuikkojen lisäksi eettisyyttä. On pakko kuluttaa, mutta valinnat...
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Tarja Riitta Heinonen
Kemiaa haarukan nokassa
Ennen vanhaan aikaansa seuraava ihminen oli muotitietoinen, nyt hän on hiilihydraattitietoinen. Vähähiilihydraattiset ruokavaliot ovat muutaman viime vuoden aikana rantautuneet Suomeenkin. Muotidieeteissä...
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Sari Vaula
Lähdetkö kahville?
Kahville meno ei ole nykyään yhtä yksinkertaista kuin ennen vanhaan, jolloin piti vain valita ”pieni tai iso kahvi”. Nyt pitää tietää esimerkiksi, mikä ero on caffè lattella ja café au lait’lla.
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Leena Joki
Tuletko teelle?
Kahvi on suomalaisten lempijuoma, mutta maailmanlaajuisesti tee on kahvia suositumpaa. Meilläkin tämän terveysvaikutteisen juoman suosio on kasvussa, ja nykyään teenjuojille on iso joukko laatuja mistä valita.
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Minna Haapanen
Suolaista ja makeaa – tulokkaita sokeri- ja suolahyllyillä
Pala-, rae-, hieno- ja tomusokeri ovat vanhoja tuttuja valkoisia sokereita. Tuttuja ovat myös vanilja- ja vanilliinisokeri, jotka ovat saaneet seurakseen muita maustettuja sokereita, kuten kanelisokerin,...
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Minna Haapanen, Inkaliisa Vihonen
Pikkupaloja vierailta mailta
Ruokakulttuurille on ominaista nopea muuttuminen ja uusien vaikutteiden omaksuminen. Suomeenkin on tullut muista maista muun muassa erilaisia suolaisia pikkupaloja, joita voidaan nauttia ennen ateriaa tai joista...
Lue lisää
-
Kieli työssä 1/2007
Riitta Eronen
Haasteena keittokirjat ja ruokalistat
Päivittäin kohtaamistamme monista teksteistä ovat tuttuja ruokalistat ja ruoanvalmistusohjeet. Niitä ja niiden kieltä pohtivat tässä keittokirjoihin perehtynyt Raili Koroma ja mm. ruokalistojen laatimista...
Lue lisää
-
Artikkeli 1/2007
Iloinen kieliuutinen
Sellaiset uusvanhat ravintoloiden nimet kuin Rytmi, Sävel ja Kipinä ovat yleistyneet viime vuosina. On hauskaa, että luotetaan suomen kieleen ja että tällaiset nimet ovat suorastaan muodikkaita.
Lue lisää
-
Näkökulma 1/2007
Anni Ketola
Painonhallintaa
Syöminen ei ole helppoa, sillä arki on täynnä karikoita, joihin painonhallitsija helposti törmää. Siksi aikakauslehdet haluavat ohjata lukijoitansa kohti raikkaita ja pirteitä ruokia.Aikakauslehdissä on...
Lue lisää
-
Kysyttyä 1/2007
Marjatta Palander
Millainen on keskiaikainen mansikka?
Sanalla keskiaikainen on suomen kielessä vanhastaan merkitys ’keskiaikaan kuuluva, sen mukainen, siltä peräisin oleva’. Tämä merkitys mainitaan vuonna 2006 ilmestyneessä Kielitoimiston sanakirjassakin....
Lue lisää
-
Kysyttyä 1/2007
Kirsti Aapala
Mistä tulee kaarnikka?
Kotimaisten käyttömarjojen joukkoon on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana hivuttautunut kaarnikka. Moni tietää jo, ettei kyseessä ole mikään uutuus vaan tuttu variksenmarja. Samalla kun aiemmin turhaan...
Lue lisää
Sisällysluettelo 1/2007
-
Ruokakello kutsuu taas
Alkusanat -
Ruutaa poleijan kanssa
Artikkeli -
Ruoasta kirjoittavan oikeinkirjoituskysymyksiä
Artikkeli -
Uusien vierassanojen kirjoitusongelmia
Artikkeli -
Rucolaa vai sinappikaalia?
Artikkeli -
Hedelmätiskillä
Artikkeli -
Ruoka-alan vierassanoja A–J
Artikkeli -
Ruoka-alan vierassanoja K–Z
Artikkeli -
Lautasellinen etiikkaa
Artikkeli -
Kemiaa haarukan nokassa
Artikkeli -
Lähdetkö kahville?
Artikkeli -
Tuletko teelle?
Artikkeli -
Suolaista ja makeaa – tulokkaita sokeri- ja suolahyllyillä
Artikkeli -
Pikkupaloja vierailta mailta
Artikkeli -
Haasteena keittokirjat ja ruokalistat
Kieli työssä -
Iloinen kieliuutinen
Artikkeli -
Painonhallintaa
Näkökulma -
Millainen on keskiaikainen mansikka?
Kysyttyä -
Mistä tulee kaarnikka?
Kysyttyä