Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1998

Olli Aulio ja Sari Maamies

Lukijoilta

Fiude tsö(ö)raa

Kielikellossa 1/98 kirjoitti Arvo Salo fiude-sanan alkuperästä. Jutussa hän mainitsi, että ”gartsalla tsööraa stärä fiude”. Töölössä on ainakin sanottu että ”fiude tsöraa”. Mitähän mieltä kielitoimisto on asiasta?

Olli Aulio
Helsinki

 

Slangista kiinnostuneet kiistelevät toisinaan siitä, mikä on ”oikeaa” stadin slangia, samoin kuin murteiden puhujat voivat leimata jonkun toisen käyttämän murteen ”huonoksi” tai ”epäaidoksi”. Kielitoimistoakin on pyydetty ratkaisemaan näitä riitoja. Erilaiset slangit ja aluemurteet ovat kielimuotoja, jotka elävät ja muuttuvat ajan ja paikan mukaan kuten kaikki kielet. Puhujan ikä ja muut taustatekijät vaikuttavat monella tavalla hänen persoonaansa, myös hänen puhumaansa kieleen. Kielenhuollon kohteena on vain yleiskieli, kaikille yhteinen suomen kielen muoto, jota käytetään etenkin kirjoitettaessa. Kirjoitettu kieli tarvitsee selviä normeja, jotta se toimisi kaikkia kielenkäyttäjiä yhdistävänä kielimuotona. Puhutun kielen lukuisat muodot, kuten slangit ja murteet, eivät sen sijaan kuulu kielenhuollon piiriin. Puhutulle kielelle on luonteenomaista vaihtelevuus ja joskus nopeakin muuttuvuus. Siksi yksi tsöraa fiudella Sörkkaan ja toinen tsööraa bilikalla Sörkkään, ja molempien kieli on kielenhuoltajankin näkökulmasta yhtä ”oikeaa”.

Sari Maamies
Kielikello 2/1998
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Pars pro toto (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »