Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1991

Anneli Räikkälä

Perätön huhu

Monesti saa hämmästellä, mitä kielitoimiston väitetään suosittelevan. Sitkein tuntuu olevan väärä käsitys suhtautumisesta alkaa-verbin järjestymiseen kirjakielessä.

Tv2:n Kotimaan katsauksessa esiteltiin 15. toukokuuta Tietotekniikka 91 -palkinnon saanutta Virkku-nimistä kielenhuoltoohjelmaa. Haastattelija tiedusteli, hyväksyykö Virkku rektion alkaa tekemään, jonka hänen mukaansa kielitoimisto jo hyväksyy.

Väite ei pidä paikkaansa. Kielikellossa 2/1984 (ks. Lue myös) ovat Matti Vilppula ja Osmo Ikola selvitelleet murteiden ja vanhan kirjakielemme kantaa alkaa- ja ruveta-verbin järjestymiseen. Vilppula osoittaa, että alkaa tehdä on itämurteinen ja alkaa tekemään länsimurteinen. Ikola on laskenut Lauseopin arkistosta alkaa- ja ruveta-verbin järjestymistapaukset. Laskelman 532 tapauksesta 425 on tyyppiä ruveta tekemään, 82 tyyppiä alkaa tehdä ja 25 tyyppiä alkaa tekemään. Tämä ei tue ajatusta suosituksen muuttamisesta. Suositus kuuluu siis edelleen alan tehdä ja rupean tekemään.

Kirjakielen kanta sanojen järjestymiseen näkyy myös uudesta Suomen kielen perussanakirjasta. Siinä on alkaa-sanan käytöstä seuraavanlaisia esimerkkejä: Alkaa lukea. Ydinvoimaa alettiin käyttää 1940-luvulla. Kello alkaa olla kuusi.
Kielikello 2/1991
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Tyyppien alkaa tehdä, alkaa tekemään ja ruveta tekemään yleisyyssuhteista (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »