Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1991

Arvo Salo

Kommentiksi Koivusalolle

Koivusalo jakaa kirjoituksensa kahteen osaan. Ensimmäisessä hän kohottaa taisteluhuudon uutta Amerikkaa vastaan, toisessa hätähuudon vanhan Suomen puolesta.

Suomalaisen elämäntavan ”amerikkalaistuminen” kyllä näkyy, sekä hyvässä että pahassa. Hyvässä amerikkalaisia lähellä me olemme erityisesti kahvinjuonnissa sekä sanomalehtien julkaisemisessa ja lukemisessa. Pahassa paha kyllä erityisesti maataloustuotannossa sekä maataloustuotteiden ja maatalouskoneiden markkinoinnissa. Suomalainen leikkuupuimurimarkkinointi on paljon ”amerikkalaisempaa” kuin yhdysvaltalainen, Etelä-Pohjanmaa väkilannoitettu kuin Keski-Länsi. Uskoakseni maatalousväestö tuli maatalouskoneiden ohella hankkineeksi tavarakulttuuriinsa täyden valikoiman kaikkia muitakin koneistoja.

Läntinen turvallisuuspolitiikka luki Suomen ”harmaaseen vyöhykkeeseen” juuri niin kauan kuin se uskoi Suomen kuuntelevan yksipuolisesti itää, ja Suomi poistettiin harmaan kartoilta heti, kun se ymmärsi liittyä Euroopan neuvostoon. Niinkin lienee käynyt, että mitä korostetummin virallinen Suomi suuntasi Neuvostoliittoon, sitä vaistonvaraisemmin kansalaiset katsoivat länteen; eivät tosin yksin Yhdysvaltoihin. Tästä aiheutui tietty ambivalenssi, joka näkyy epävarmuutena ja itseluottamuksen puutteena yhä, sekä virallisen että epävirallisen Suomen lähes kaikessa käyttäytymisessä.

Heikkoon itseluottamukseen ei parempaa lääkettä ole kuin kansallisen identiteetin vahvistaminen. Siihen Suomella on juuri nyt parempi mahdollisuus kuin pitkään aikaan, täysin toisin kuin Koivusalon kauhukuvissa.

Voimistuvassa Euroopassa päästään (eurooppalaisenkin) englannin ylivallasta, mikä ohjaa myös pienet kansakunnat monipuolistamaan kielivalikoimaansa. Toivon Suomeen saksan paluuta ja ranskan tulemista, mutta myös italian löytymistä (ja venäjän, vihdoinkin, nyt ehkä estottomasti). Monikielisessä Euroopassa myös suomea pienemmät kielet saavat paremman kotipaikkaoikeuden kuin suurvaltablokkien jakamassa. Yhdentyminen on muun ohella erilaistumista. Euroopan tämänhetkinen kehitys lupaa vilkkaampaa kanssakäymistä myös suomalais-ugrilaisten kesken, ellei heimoaatteella niin kulttuuriajatuksella.

Koivusalon ”Uusi Suomi-kuva” muistuttaa ällistyttävästi sitä uhkakuvaa, jonka varassa käytiin äskeiset (1991) vaalit. Niissä pelon ja vihan teemat ratkaisivat voiton vanhasuomalaisille. Jättikö Koivusalo todella huomaamatta, että kaatuneen hallituksen keskeinen teema todellakin oli koulutuksen ja kulttuurin vahvistaminen, jopa niin upeasti, että Suomi vuonna 2020 olisi ei vain Euroopan vaan koko maailman sivistynein maa.

Kun viha voittajien leirissä vähän asettuu, uskon että hekin avaavat ansarinsa kaikkeen Eurooppaan ja päästävät taas lintukotonsa arat linnut lentämään aina Amerikkaan asti.
Kielikello 2/1991
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »