Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1998

Marjatta Palander

Testataanko omaisuus?

Verbi testata merkitsee yleiskielessä testin tai testien avulla tutkimista tai soveltuvuuden kokeilemista. Voidaan esimerkiksi testata urheilijan tai auton kunto mutta myös tietokoneohjelman tai vaikkapa teorian soveltuvuus.

Testi ja testata ovat kuuluneet yleiskieleen kymmenien vuosien ajan; ne ovat jo Nykysuomen sanakirjassa. Sanat ovat alkuaan englantilaislainoja (engl. test ’testi, koe; testata’), jotka ovat ilmeisesti tulleet suomeen ruotsin kielen kautta (ruots. test, testa). Testata : testaan -tyyppisiä supistumaverbejä syntyy nykykieleen, erityisesti slangiin ja arkikieleen, jatkuvasti lainasanojen pohjalta (esimerkiksi liisata ’vuokrata’ < engl. lease; mokata ’tehdä virhe, pilata, möhlätä’ < engl. mock; tiltata ’mennä jumiin, rikki’ < engl. tilt, ruots. slg. tilta).

Ainakin Pohjois-Karjalan nykypuhekielessä verbillä testata voidaan kuitenkin tarkoittaa aivan muuta kuin yleiskielessä. Jo vuosia sitten kiinnitin huomiota erääseen keski-ikäiseen outokumpulaismieheen, joka toistuvasti puhui testaamisesta tarkoittaen testamenttaamista. Hän saattoi sanoa esimerkiksi: Ei arvois ihav vieraallet testata. Ensin luulin, että kyseessä on puhujan oma hauska luomus, mutta myöhemmin tavoitin samanlaista testata-verbin käyttöä myös eräältä nuorelta enolaismieheltä. Verbi on päässyt jopa pohjoiskarjalaisen paikallislehden tekstiinkin (ellei tässä sitten selity painovirheestä): ”Kuivila testasi omaisuuttaan myös Outokummun Karjalaisille ja terveyskeskukselle.”

Puhekielinen testata on muodostettu kätevästi lyhentämällä kahden tavun verran alkuperäistä sanavartaloa ja näin on saatu kolmitavuinen infinitiivi, jollaisia supistumaverbien infinitiivit valtaosaltaan ovatkin. Uudismuodoste lienee lähinnä nuoren polven käytössä – mutta miten laajalti, sitä on hankala selvittää, testamentti-asiat kun eivät kuulu aivan jokapäiväisiin puheenaiheisiin. Sanaa ei mainita Kaarina Karttusen Nykyslangin sanakirjassakaan. Ehkä pohjoiskarjalainen testaaminen onkin vain paikallinen erikoisuus?

 

Kirjoittaja on Joensuun yliopiston suomen kielen yliassistentti.
Kielikello 1/1998
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »