Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1991

Saara Welin

Somalit ovat somalialaisia

Riikalaisen lisäksi (ks. artikkelia Riiassa asuu riikalaisia) on toinenkin paikannimestä johdettu, ihmistä tarkoittava ilmaus hyvin ajankohtainen. Somaliasta lähteneitä pakolaisia on meillä tiedotusvälineissä kutsuttu vaihdellen somalialaisiksi, somaleiksi ja myös ”somalilaisiksi”. Näistä somalialainen on säännönmukainen Somalian kansalaista tarkoittava johdos niin kuin Italian nimestä on italialainen.

Sana somali ei ole kansalaisen, vaan kansallisuuden nimitys; sillä tarkoitetaan etnisen ryhmän jäsentä, somaliheimoon kuuluvaa ihmistä. Se on siis periaatteessa täsmällisempi kuin somalialainen, jolla voidaan tarkoittaa myös niitä bantuja, arabialaisia ja eurooppalaisia, joita Somalian kansalaisista on pieni osa.

Kolmas Somalian pakolaisista käytetty nimitys ”somalilaiset” on tarpeeton. Sille ei jää mitään merkitystehtävää, vaan se on turha rinnakkaisilmaus, sekamuodostelma, joka edellyttäisi omaa nimeä ”Somali”.

Käytännössä on jokseenkin yhdentekevää, kutsutaanko Suomeen tulleita pakolaisia somalialaisiksi vai somaleiksi. He ovat ilmeisesti kumpaakin, sillä Somalian väestöä mainitaan yhdeksi Afrikan yhtenäisimmistä; vain n. 5 % somalialaisista on muita kuin somaleja. Toisaalta somalien koko asuma-alue ei kuulu kuitenkaan Somalian valtioon, vaan heitä on lisäksi paljon naapurimaissa Etiopiassa, Keniassa ja Djiboutissa.
Kielikello 1/1991
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Riiassa asuu riikalaisia (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »