Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1998

Kalevi Hölttä

Lukijoilta

Kielitoimisto on hukannut roolinsa

Suomen kielen tuntijat, jotka on valittu arvokkaaseen tehtävään kielitoimistossa ja suomen kielen lautakunnassa, ovat jo pitkään laiminlyöneet velvollisuutensa. Tavaksi on tullut hokea sanomalehdissä, että kielenhuollon tehtävä ei ole määrätä, mikä sana on oikein, mikä väärin.

En minäkään vaadi virkamiehiltä kielipoliisiksi ryhtymistä, mutta joku raja luopumisessa ja alistumisessakin pitää olla. Ei joka kysymykseen tarvitse vastata, että molemmat tai kaikki muodot ovat ”yhtä oikein”. Huono oire on esimerkiksi seuraava väärien muotojen hyväksyminen: ”pöytäkirjan tarkastaminen”, ”alkaa satamaan”, jopa ”viiveen” ja ”entisöidä”.

Surullisinta on kuitenkin alistuminen vieraalle vaikutukselle. Eikö toimiston tehtäväksi sovi puuttua valtionhallinnon kielivirheisiin ja anglismeihin, kuten esimerkiksi että tunnin lyhenteenä käytetään h-kirjainta ja että työvoimatoimiston ovessa lukee Jobs. Ikävä loukkaus paitsi äidinkieltä myös isänmaata kohtaan on Suomen rajavartijoitten tunnuksissa ja laivoissa oleva englanninkielinen kirjoitus frontier guard. Suomalaisethan heidän asiakkainaan eniten ovat. Britannia ei ole edes naapurimaa, joten jos luullaan, että rajavartijat ovat vain tänne tulevia ulkomaalaisia varten, teksti pitäisi muuttaa osalla rajaa venäjäksi, osalla ruotsiksi, osalla norjaksi ja osalla viroksi. Koulut ja monet valtion laitokset esiintyvät tiheään englanninkielisin nimin – ja antavat ulkomaillekin viestin Suomesta epäitsenäisenä satelliittivaltiona.

Kielitoimiston suositus Gruusian itsenäistyttyä oli peräti outo. Tuli kiire julistaa tuon maan nimi Georgiaksi, joka gruusialaisille on yhtä vieraskielinen kuin Gruusiakin. Mutta kun USA:ssa käytetään Georgiaa niin sitä pienet perässä. Suositus on haitallinen, koska ennestään on samanniminen valtio USA:ssa ja koska Gruusia oli jo vakiintunut. Jos Gruusiasta oli ”pakko” luopua, olisi voitu valita maan omaa kieltä vastaava Kartvelia tms.

Jopa lakitekstien kieli on huonontunut ja etenkin sosiaali- ja terveysministeriön säädökset. Tässäkin kielitoimisto ja lautakunta voisivat olla aloitteellisia pelkän seurannan sijasta.

Kalevi Hölttä
osastopäällikkö
Kielikello 1/1998
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Kielitoimiston roolista (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »