Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1992

Jaakko Anhava

Mitä olisi suomeksi ”cross training”?

Asia, joka meillä on ollut aina keskuudessamme, tuntuu näköjään vasta silloin oikein syntyvän, kun se saa uuden nimen (kuinka toiselta tuntuukaan harjoittaa prosessikirjoittamista kuin vain kirjoittaa, vaikka kyse on samasta asiasta) tai kun se ylipäänsä saa nimen, niin kuin on laita tämän kirjoituksen aiheen ”cross trainingin”.

Liikunnanohjaaja Pentti Hiltusen teoksesta Cross training (Otava 1992) käy ilmi, että termi tarkoittaa monen eri liikuntamuodon harjoittamista kunnonkohennukseksi. On mielenkiintoista, että asia, joka ei näihin asti ole mikään asia ollutkaan – nimittäin että kuntoilija yksipuolisuutta välttääkseen harrastaa useampia lajeja – on nyt yhtäkkiä ”päivän sana” ja ”suuren suosion saavuttanut” (niin kuin kirjan takakannessa sanotaan), kun se on saanut nimen, hienon ja ulkomaankielisen.

Voi olla turha yritys tarjota suomenkielistä vastinetta termille, jonka yksi oikeutus käyttäjäpiirissään on englannin kielen luoma muodikas tunnelma. Kirjan tekijä Pentti Hiltunen joka tapauksessa pohtii tätäkin vaihtoehtoa (mts. 7): ”Cross training on englanninkielinen termi ja kääntyy hieman kankeasti suomeksi: ristiin- tai ristikkäisharjoittelu ei kuulosta kovin sujuvalta suomelta. Paras siis puhua paremman puutteessa vain cross trainingistä ja muistaa, että se tarkoittaa monipuolista harjoittelu- ja liikuntaohjelmaa, johon kuuluu kaksi tai useampia toisiaan täydentäviä liikuntamuotoja.”

Hiltunen on oikeassa siinä, että ristiin- tai ristikkäisharjoittelu ei kuulosta kovin sujuvalta suomelta. Mutta eihän ole pakko pitäytyä alkukielisen termin kirjaimellisiin käännöksiin. Ehdotan ”cross trainingin” suomenkieliseksi vastineeksi sanaa monilajiharjoittelu, joka kuulostaa sujuvalta suomelta ja selittää itse itsensä – ainakin Hiltusen määritelmän rajoissa.


Kielikello 2/1992
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »