Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1992

Saara Welin

Albertvillen kisat

Talviolympialaisten paikan nimi Albertville ääntyy ranskalaisittain [albervil], paino on viimeisellä tavulla. Tämä, niin kuin muutkin kirjoitusasultaankin vieraana säilytettävät nimet, olisi pyrittävä ääntämään paikalliseen tapaan myös suomea puhuttaessa. Nimen pääpainon ranskalaisesta sijoituksesta voimme kuitenkin käytännössä luopua silloin, kun se tuntuu hankalalta suomen taivutuspäätteiden yhteydessä.

Albertvillen taivutusmuotojen ääntämisessä on vielä muutama pikku mutka: äännetäänkö albervilin, albervillin vai albervillen; albervilissa vai albervillessä? Ainakin kaikille näille vaihtoehdoille löytyisi asiallistakin tukea. Jotta valinnan vaikeus ei ylittäisi ongelman kokoa, on selkeintä omaksua käyttöön puhdas vierasnimien taivutuksen linja.

Suositus on siis, että kaupunkia kutsutaan alberviliksi, lähdetään alberviliin, albervilissä pidetään albervilin kisat ja ihaillaan alberviliä.

Jos taivutusmuotoihin sovellettaisiin luontevan tuntuista suomenmukaisuutta, oltaisiin tuota pikaa täysin suomalaisissa muodoissa ja puhuttaisiin esim. ”alpertvillestä”. Se ei vastaisi yleisohjetta, jonka mukaan vieraiden nimien ääntämisessä suositetaan asianomaisen maan käytäntöä mahdollisuuksien mukaan noudattavaa ääntämistapaa.


Kielikello 1/1992
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »