Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1990

Suomen kielen lautakunnan suosituksia

medianomi

Ammattikasvatushallitus oli tiedustellut lautakunnan kantaa ammatillisen viestintäkulttuurialan peruslinjan uusien opistoasteisten koulutusammattien nimikkeistä.

Viestintäkulttuurialan ammatillisen koulutuksen toimikunta oli ehdottanut tutkinnolle ja ammatille nimitystä medianomi. Uusi nimitys olisi monien erilaisten kuva-, ääni- ja valoilmaisun sekä ohjelmatuotannon ammattien yhteinen nimike. Sen piiriin kuuluisivat nykyisistä ammateista mm. kamera-assistentti, kameramies, valaistusmestari, valomies, lähetystarkkailija, äänisuunnittelija, äänittäjä, äänitarkkailija, studioesimies, levykaivertaja, musiikkituottaja, ääniteknikko, kuvaussihteeri, tuotantoassistentti, järjestäjä, studio-ohjaaja, tuotantopäällikkö, apulaisohjaaja, tuottaja, lähetyksenvalvoja.

Lautakunta piti tehtävää hyvin vaikeana, koska olisi löydettävä yhteinen nimike monelle erilaiselle tutkinnolle. Lautakunta suositti harkittavaksi vaihtoehtoja viestintäassistentti, joka viittaa avustaviin tehtäviin, ja mediamestari, joka puolestaan viittaa vaativiin tehtäviin.

Lautakunta muistutti, että näin moninaisten tehtävänkuvien tutkintonimikkeeksi olisi hyvä ratkaisu etsiä jokin yhdyssanaryhmä, jossa olisi yhteinen perusosa ja eri suuntia kuvaavia määriteosia. Tässä tapauksessa olisi ollut mahdollinen sen tapainen perusosa kuin linjakko (vrt. karjakko, kylmäkkö) ja eri tutkintojen niminä esimerkiksi kuvalinjakko, valolinjakko, äänilinjakko.
Kielikello 4/1990
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »