Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/1990

Anneli Räikkälä

Pilkun paikka

Olin hyvin hämmästynyt, kun kymmenkunta vuotta sitten luin koulun päättökoetta, jossa kahden lauseen välinen pilkku oli merkitty aloittamaan riviä. Nyt en enää hämmästy. Käsin kirjoitetuissa ylioppilasaineissa oli kuluneena keväänä tuon tuostakin – muuten aivan välimerkkiohjeiden mukainen – pilkku siirretty rivin alkuun, tähän tapaan:

Ne ovat kerronnaltaan helposti ymmärrettäviä
, mutta sisältävät suuria elämänviisauksia.
Nalle Puh on hyväntahtoinen
, auttavainen ja hiukan hidasälyinen, mutta elämänasenteeltaan järkevä.

Entäs sitten? Onko sillä väliä, onko pilkku päättämässä riviä vai aloittamassa seuraavaa? Mistään kielioppaasta en muista lukeneeni mainintaakaan pilkun sijoittamisesta rivin rajalla. Ilmeisesti pilkku kuitenkin kuuluu loogisesti niin läheisesti päättyvän lauseenosan loppuun, että se on itsestään selvästi merkitty rivin viimeiseksi – eihän sen edelle jää edes sananväliä. Pilkun tehtävä halutaan ilmoittaa lukijalle jo ennen kuin hänen katseensa siirtyy seuraavan rivin alkuun.

Kun olen kysellyt muiltakin, mistä tällainen pilkutus saattaa johtua, olen saanut kahdenlaisia vastauksia. Monet arvelevat pilkun siirtämisen liittyvän jollakin tavalla automaattisen tietojenkäsittelyn yleistymiseen. Tämä ei voine pitää paikkaansa. Eihän mikään tekstinkäsittelyohjelma siirrä pilkkua rivin alkuun. Lähempänä totuutta lienevät ne opettajat, jotka sanovat, että joillain oppilailla on tapana lisätä pilkut vasta kirjoittamisen jälkeen tekstiin. Silloin kirjoittamisen looginen järjestys rikkuu eikä kirjoittajalle enää ole merkitystä sillä, mihin kohtaan riville pilkku sijoitetaan.

Rivinalkuisen pilkutuksen ei soisi yleistyvän. Kirjoittamisen merkintätavathan ovat koko kieliyhteisön sopimuksia siitä, miten asiat ilmaistaan. Tällaisia sopimuksia ei voi yksipuolisesti rikkoa aiheuttamatta hämmennystä. Eiköhän sovita, että edelleen annamme lukijalle jo rivin lopussa jonkin viitteen siitä, mitä tuleman pitää: sijoitetaan pilkku rivin loppuun.
Kielikello 3/1990
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »