Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/1988

Eeva Maria Närhi

Läntiset Pohjoismaat

Edellisessä Kielikellossa kirjoitin Pohjoismaat-nimen suhteellisen vakiintuneesta selkeydestä verrattuna Pohjolan moniselitteiseen käyttöön. Samalla mainitsin pari markkinoille tuotua uudismuodostetta, Keski- ja Länsi-Pohjolan, joiden tarkoite on jäänyt koko lailla hämärän peittoon ja kieliasu tietenkin sitä myötä horjuvalle kannalle. Pari valpasta lukijaa on sittemmin kertonut tiedokseni Länsi-Pohjolan taustasta ja tarkoitteesta. Olen hyvin kiitollinen näistä ja myös muista saamistani palautteista.

”Länsi-Pohjola”, ”Länsipohjola” (Västnorden) on kuulemma tarkoitettu Färsaarten, Islannin ja Grönlannin yhteiseksi nimeksi. Nimen pitäisi ”luoda imagoa” alueelle; sehän on nimen tehtäviä yleensäkin. Onnistuakseen tässä tehtävässään – ja tämä oli kyseisen Pohjola-kirjoitukseni ydin – nimen on kuitenkin oltava tarkoitteeltaan selvä, yksiselitteinen. Pohjola on niin monimerkityksinen, että haluttu kuva ei rupeakaan hahmottumaan.

Selvempää nimikäytäntöä kuin ”Länsi-Pohjola” olisi nimitys Länsi-Pohjoismaat tai Läntiset Pohjoismaat. Maa-sanallahan on myös alueen, ei vain valtion merkitys. Voidaan puhua myös Pohjoismaiden läntisimmistä maista.


Kielikello 3/1988
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »