Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1988

Eeva Maria Närhi

Sanakysymyksiä

Soulista ja Dukakisista kirjoittaville ja puhuville

Olympialaisten lähestyessä on aika palauttaa mieleen kielilautakunnan päätös (17.3.86), jonka mukaan Korean tasavallan pääkaupungin nimi suositetaan suomen kielessä kirjoitettavaksi Soul. Virheellisenä ei ole pidettävä aiempaakaan kirjoitusasua ”Söul”, mutta o:n päällä olevien pisteiden ei ole annettava ohjata ääntämystä ö:hön päin. Nimessä o:n päällä käytetty pistepari tai kaari on merkkinä siitä, että o ja a kuuluvat eri tavuihin. Nimi pitää siis ääntää – käytettiinpä mitä meikäläisiin kirjaimin kirjoitettua asua Soul, Söul, Seoul tahansa – kaksitavuisena: soul.

Toinen ajankohtainen ottelu, USA:n presidentinvaalit, on tuottanut oman nimiongelmansa, vaikka ei oikeastaan olisi pitänyt tulla mitään pulmaa: amerikkalaisten presidenttiehdokkaiden nimien alkuperä ei vaikuta nimen taivuttamiseen suomen kielessä. Ne kaikki ovat vieraita nimiä meillä, joten niihin sovelletaan sitaattilainoina käsiteltävien nimien taivutusohjeita. Dukasis päättyy konsonanttiin sekä kirjoitus- että ääntöasussa, siis se taivutetaan sidevokaalia i apuna käyttäen: Dukakisin, Dukakisina, Dukakisille jne. Asiallisia perusteita ei ole sellaisten omien tai antiikin kreikan kotoistettujen nimien taivutusmallien käyttöön kuin esimerkiksi Waris : Wariksen, Raitis : Raittiin; Tornensis : Tornensiksen tai Artemis: Artemiin tai Artemiksen, Salamis: Salamiin.
Kielikello 2/1988
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »