Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1988

Anneli Räikkälä

Sanakysymyksiä

Presidenttipari

Erään lehden toimittaja moitti äskettäin palstallaan ajattelemattomia lehtimiehiä, jotka ”käyttävät toistuvasti väärin ilmaisua presidenttipari”. Toimittajan mukaan presidenttipari on yhtä kuin kaksi presidenttiä. Tämän asian todistajiksi kutsuttiin kirjoituksessa kortinpelaajat, jotka tietävät, että kunkkupari tarkoittaa kahta kuningasta.

Toimittaja katsoi kieltä kovin kapeasta näkökulmasta. Tietenkin pari tarkoittaa kahta samanlaista henkilöä, eläintä, esinettä tms., esimerkiksi hevospari, ovipari, kiskopari; suksipari, ja myös kaksiosaista tai kaksittain käytettävää esinettä, esimerkiksi kenkäpari, housupari, siipipari. Mutta sanaa pari käytetään myös, niin kuin Nykysuomen sanakirja sanoo, ’kahdesta eri sukupuoliin kuuluvasta henkilöstä tai eläimestä, varsinkin kahdesta avioliitossa olevasta tai avioliittoon aikovasta henkilöstä’. Mikäpä muu voisikaan olla nuoripari, morsiuspari tai hääpari.

Juhlien isäntäpari tarkoittaa juhlien isäntää ja emäntää eikä suinkaan kahta isäntää ja hallitsijapari tarkoittaa hallitsijaa ja hänen puolisoaan eikä kahta hallitsijaa. Sanaa pari käytetään siis aivan samassa merkityksessä kuin sanaa pariskunta. Korttipelissä ajatellaan paria vain yhdeltä kannalta, mutta muuten sanalla on avarammat näkymät. Presidenttipari on aivan suomen kielen mukainen, ymmärrettävä ja hyvä sana.
Kielikello 1/1988
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »