Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1988

Suomen kielen lautakunnan suosituksia

Pois pannasta

Kielenhuoltajat ovat vuosikausia yrittäneet ohjata käytäntöä siihen, että sanottaisiin maattaa ja kattamus eikä epäsäännöllistä aterimet-johdosta hyväksyttäisi käyttöön. Nyt kielilautakunta on päättänyt näissä kolmessa tapauksessa luopua vaatimasta muodostukseltaan säännöllisiä johdoksia. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että epäsäännöllinen johtaminen yleisemmin hyväksyttäisiin.

Lautakunta piti turhana enää vastustaa sanaa maadoittaa ’yhdistää maahan sähköä johtavasti’, vaikka se on johtosuhteiltaan poikkeava. Aiemmin on samaan tehtävään esitetty johtosuhteiltaan oikeaoppista sanaa maattaa (: maatto), mutta se ei ole tullut käyttöön sen paremmin ammattikielessä kuin yleiskielessäkään, joissa kummassakin on yleisenä maadoittaa (: maadoitus).

Lautakunta hyväksyi kattamus-sanan rinnalle sanan kattaus ’se mikä pöytään on kerralla katettu’. Sana on etenkin ravintola-alalla varsin vakiintunut. Kattaa-verbin johdoksena se tosin on epäsäännöllinen, mutta samaa mallia noudattaa ainakin kaivaa : kaivaus. Myös oikein johdettua kattamus-muotoa voi tietysti käyttää.

Lautakunta hyväksyi sanan aterimet (vain monikollisena) ’veitsi, haarukka ja lusikka yhdessä’, koska sillä on suhteellisen vakiintunut asema esimerkiksi kotitaloustoimittajien kielenkäytösså. Vaihtoehtona oleva sana ruokailuvälineet on kovin pitkä ja tarkoitteeltaan laajempi kuin aterimet.


Kielikello 1/1988
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »