Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1988

Pekka Sipilä

Mitä vikaa Tshaikovskissa ja Shostakovitshissa?

Joudun työni vuoksi tavan takaa kirjoittamaan venäläisten säveltäjien nimiä. Ongelmani on, etten voi tehdä sitä kielitoimiston suosittamalla tavalla: työvälineeni (IBM XT -tietokone sekä Triumph – Adler Gabriele 9009 ja Canon AP 100 -sähkökirjoituskoneet) eivät tunne suomen kielen suhuäänteen merkkiä eli s-kirjainta, jonka päällä on ”hattu” nurinpäin. Entisillä kirjoituskoneilla merkin saattoi tehdä lyömällä molemmat aksenttimerkit ennen s-kirjainta, mutta näillä uusilla ja hyvin laajasti käytetyillä laitteilla temppu ei onnistu. Kirjoituskoneet tulostavat vinoristin ja tietokoneen kirjoitin peräkkäisiä merkkejä. Tekstinkäsittelylaitteiden aikana tuntuu alkeelliselta lisätä kynällä väkäsiä s-kirjainten päälle. Unohtamisen riski on suuri, eikä kirjainten etsiminen tekstistä ole mielekästä työtä. Käsin tehdyt lisämerkinnät ovat sitä paitsi kauneusvirheitä, joita esimerkiksi huolitelluissa kirjeissä tulisi välttää.

Eikö tätä kiusallista äännettä voitaisi mm. Helsingin Sanomien noudattaman käytännön mukaisesti merkitä sh-kirjainyhdistelmällä, jonka ääntämisohjeet olisivat verrannolliset suomen kielen ng-äänteeseen? Siis: Tshaikovski, Shostakovitsh. Eihän kukaan suomalainen lausu: S-hostakovitshin. Suomen kielen ng-äänteen ja sh-merkinnän välillä on varmaankin rakenne-eroja, mutta eivätkö ne ole yksinomaan akateemisia, kun koko yksityiskäyttöön tarkoitettu tekstinvalmistusteollisuus on ristiriidassa virallisen kirjoitustavan kanssa.

Minulle tämä kysymys ei ole hiusten halkomista.

Pekka Sipilä
kustannustoimittaja, fil. maist.


Kielikello 1/1988
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »