Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1988

Anneli Räikkälä

Sanakysymyksiä

Kertolaskua takaperin

Asioita vertailtaessa näkyy usein käytettävän seuraavanlaista ilmaustapaa.

Valaistuksen määrä vaihtelee siten, että vuoden pimeimpänä aikana se on etelärannikolla 20 kertaa vähäisempi kuin kesällä.

Leeuwenhoek koetti laskea eliöiden kokoa ja päätyi siihen, että eräs pienimmistä eliöistä oli tuhat kertaa pienempi kuin ison täin silmä.

Havaintoteorian mukaan punainen värierottelu voi olla kolme kertaa ja sininen jopa kuusi kertaa epätarkempi kuin vihreä väri terävän kuvan muodostamisessa.

Havaittiin, että kun huoneisiin aiheutettiin sähköisellä ionigeneraattorilla negatiivinen mikroilmasto, vilustumisista aiheutuvia poissaoloja oli 16 kertaa vähemmän kuin vastaavana aikana ennen ilmastointia.

Näissä esimerkeissä on kertolaskusta tuttu ilmaus niin ja niin monta kertaa. Maallikkolukijan ensimmäinen ajatus tuollaisen ilmauksen jälkeen on yleensä se, että asia suurenee, se kertautuu; matemaattisesti ajatteleva varmaan ottaa huomioon muutkin mahdollisuudet. Esimerkeissä seuraa kuitenkin vähäisyyttä osoittavan sanan komparatiivi. Tulos on silloin päinvastainen kuin alkuun odottaisi, ja laskutoimitus onkin oikeastaan jakolasku.

Asian voisi ilmaista toisinkin: eikö 20 kertaa vähäisempi ole yksi kahdeskymmenesosa, eikö tuhat kertaa pienempi ole yksi tuhannesosa jne. Näitä ilmauksia käytettäessä lukija vietäisiin suoraan oikeaan laskutapaan. Äskeiset virkkeet voidaan esittää jakolaskun mallia käyttäen seuraavasti:

– – vuoden pimeimpänä aikana se on etelärannikolla vain kahdeskymmenesosa kesän määrästä.

– – eräs pienimmistä eliöistä oli kooltaan tuhannesosa ison täin silmästä

Havaintoteorian mukaan punainen värierottelu voi olla tarkkuudeltaan vain kolmasosa ja sininen jopa vain kuudesosa vihreän tarkkuudesta terävän kuvan muodostamisessa.

– – vilustumisista aiheutuvia poissaoloja oli kuudestoistaosa ilmastointia edeltävistä vastaavan ajan poissaoloista.

Tämän ajattelun mukaan mainostaja ei sanoisi: ”Suomalainen kuluttaa vain 300 g hunajaa vuodessa, seitsemän kertaa vähemmän kuin japanilainen.” Hän käyttäisi ilmausta ”Suomalainen kuluttaa – – seitsemäsosan japanilaisten käyttämästä määrästä.” Tällainen esitystapa on lukijan kannalta havainnollisempi kuin vaihtoehto ”tuhat kertaa pienempi kuin”.
Kielikello 1/1988
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »