Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4 (1971)

Matti Sadeniemi

Pronomineista

joku – jokin

Näiden pronominien käyttöalat eivät ole aivan tarkkarajaisia, vaan ne peittävät osaksi toisensa. Substantiivinen käyttö on selvää: joku viittaa henkilöön, jokin eläimeen, esineeseen tai asiaan: Joku tuli. Onko jollakulla vielä kysyttävää? – Ruohikossa liikkuu jokin. Haluatko syödä jotakin? Tiedätkö jotakin Kallesta?

Adjektiivisessa käytössä suositellaan samaa erontekoa: Tämä on jonkun kauppiaan tila. Hän on kuullut sen joltakulta muulta. – Jokin kulkukoira oli tullut pihaan. Joihinkin kappaleisiin oli merkitty hinta. Joitakin vastaavia tapauksia on tiedossa. Huomattakoon erityisesti ilmaukset jonkin aikaa, jonkin verran, jonkin matkaa (näin eikä: jonkun aikaa jne., jotka muodot varsinkin vanhemmassa kielessä ovat olleet tavallisia). Suhteellisen yleistä on edelleenkin adjektiivisen joku-pronominin nelitavuisten muotojen korvaaminen jokin-pronominin vastaavilla, esim. Tuvassa istui joitakin jätkiä (tässäkin mieluummin: joitakuita).

Milloin yksiköllinen joku esiintyy monikon merkityksessä, siis tarkoittaa ”muutamaa”, se saattaa liittyä myös ei-henkilöä tarkoittavaan sanaan: Autoja on näkynyt jo joku menevän. Voitinkin jonkun markan. Viivyn poissa jonkun päivän. Vaihdoin jonkun sanan lasten kanssa.

Sellaiset lyhyet jokin-sanan muodot kuin jotain (muuta), jonain (päivänä), jossain (suhteessa) ovat mahdollisia harkinnan mukaan käytettäväksi (esim. kin-lopun toiston välttämiseksi: jotain muutakin). Asiatyyli yleensä suosii täyteläisiä muotoja, varsinkin monikossa; ei juuri kirjoiteta esim. joissain tapauksissa.
Kielikello 4 (1971)
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »