Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1984

Anneli Räikkälä

Sanastokysymyksiä

Mattilan tapaus

Alkukesän 1984 uutisissa on tiuhaan esiintynyt seuraavantapaisia selvityksiä:

Se myönteinen puoli tapaus Paavolassa on, että laajat kansalaispiirit ovat ryhtyneet pohdiskelemaan, mitä seuraa vallan keskittymisestä yhdelle miehelle, Sirnö aprikoi.

Jupakan yhteydessä pakkohoitoon passitetun yksityislääkäri Riitta Kauppisenkaan tapaus ei vielä ole loppuun käsitelty.

Edellisen esimerkin sanaliitossa tapaus Paavola on sukunimi Paavola pääsana ja yleisnimi tapaus sitä määrittävä attribuutti. Ilmaustavan taustalla on ajatus, että ”tapaukset” on nimetty ja nyt on otettu esille Paavola. Näin sukunimestä Paavola onkin tullut tämän ”tapauksen” erisnimi. Voihan asian niinkin ajatella, mutta voi sen ajatella toisinkin.

Jälkimmäisessä esimerkissä tapaus on sanaliiton pääsana ja sitä määrittää genetiiviattribuutti. Genetiivissä oleva erisnimi ilmaisee tavallisesti omistajaa, mutta usein muutakin suhdetta, esimerkiksi alkuperää tai nimityksen aiheuttajaa. Tässä genetiivi erottelee ”tapauksista” sen, joka koskee yksityislääkäri Riitta Kauppista.

Jälkimmäisen esimerkin mukainen sanojen järjestys on usein suomessa sujuvampi, ja se säilyttää erisnimen selvemmin sen alkuperäisessä tehtävässä siirtämättä sitä ”tapauksen” nimeksi. Tätä tapaa yleensä noudatetaankin silloin, kun henkilönnimen edessä on jokin arvo- tai ammattinimi, kuten esimerkissämme yksityislääkäri Riitta Kauppisen tapaus. Samaan tapaan on suositettavaa käyttää seuraavanlaisia ilmauksia: Vääpeli Sadon tapaus, Teiniliiton tapaus, Miten Ristijärven tapaus sopii näihin kuvioihin? Uuden Suomen tapauksessa on kysymys siitä – –, Mattilan tapauksessa meneteltiin toisin.
Kielikello 4/1984
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »