Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1984

Anneli Räikkälä

Sanastokysymyksiä

uudis- vai uutis-

Keittääkö suomalainen uudisasukas uudispuuroa vai uutisasukas uutispuuroa? Sanat uudis- ja uutis- yhdyssanan alku- eli määriteosana menevät joskus solmuun muiltakin kuin niiltä, joiden murteessa t on yleiskielen d:n paikalla.

Yhdyssanan alkuosaa uudis- käytetään puhuttaessa jostakin uudesta, vastatehdystä tai tekeillä olevasta. Niinpä se kuuluu sanoihin uudisasukas, uudisrakennus, uudishankinta, uudismuodoste, uudisraivaaja ja uudissana. Voidaan puhua myös rakennuksen uudiskäytöstä tai haavaonteloon tulevasta uudiskudoksesta.

Alkuosa uutis- tulee sanasta uutinen, jolla on kaksi merkitystä: 1) jotain äsken tapahtunutta asiaa koskeva tieto ja 2) äsken korjattua uuden kasvukauden satoa oleva vilja. Uutisen ensimmäisen merkityksen pohjalta kieleen on muodostunut runsaasti yhdyssanoja: uutisaihe, uutisarvo, uutiskanava, uutislähde, uutisruuhka, uutisväline. Sanan toiseen merkitykseen pohjautuvat esimerkiksi sanat uutisperuna, uutispuuro, uutisleipä ja uutisvilja.

Tekstiyhteys auttaa oikeaan, kun tulkitaan sanoja uudishankinta ja uutishankinta. Edellinen tarkoittaa uusien esineiden esim. koneiden hankkimista käytössä olevien tilalle ja jälkimmäinen merkitsee uutisten hankkimista.
Kielikello 2/1984
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »