Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1984

Anneli Räikkälä

Sanastokysymyksiä

hapan laskeuma

Helsingin Sanomissa oli 15. maaliskuuta otsikko ”Happosade puree pakkasella”. Kirjoitus käsitteli ”ilmansaasteiden eli happosateen” vaikutusta havupuihin. Lehdissä ja tietoteoksissakin on jo pitkään kirjoiteltu ilmansaasteiden vaikutuksesta vesistöihin ja muuhun luontoon. Asiasta puhuttaessa on käytetty ilmauksia hapan sade, hapansade, hapan laskeuma ja happosade. Nimitysten moninaisuuteen on jouduttu ehkä siksi, että englannin acid merkitsee sekä ’hapanta’ että ’happoa’ ja acid rain on käännetty milloin happamaksi sateeksi, milloin happosateeksi.

Koko ilmiö tarkoittaa sitä, että vesistöt ja muu luonto happamoituvat, kun palamisjätteiden rikki kulkeutuu ilmavirtojen mukana hyvinkin etäälle lähtökohdastaan. Luonnossa happo lisääntyy, mitä osoittaa pH-arvon laskeminen.

Asiantuntijat käyttävät itse ja suosittavat käyttöön termiä hapan laskeuma; asiallisesti mahdollinen esimerkiksi lehtikielessä on vähän epätarkempi ilmaus hapan sade. Hapan sade on luontoon sateen mukana tuleva kuorma, hapan laskeuma taas on koko se ilmansaasteiden määrä eli kaukokulkeuma, joka tulee kuivana ja kosteana. Happosade ei ympäristönsuojelijoiden mukaan ole asiallisesti oikea ilmaisu. Kielitoimisto yhtyy tähän suositukseen.
Kielikello 2/1984
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »