Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4 (1971)

Matti Sadeniemi

Pronomineista

Omistusliitteet

Jos peräkkäin on kaksi tai useampia eri persoonaa olevia genetiivejä, omistusliite määräytyy viimeisen mukaan: Veljeni ja minun mielestäni asia on näin. Minun (tai: Omastani ) ja veljeni mielestä asia on näin. Se saattaa tällöin jäädä poiskin: Vaimosi ja sinun ollessa lomalla.

Meidän ja teidän -genetiivien pääsana on omistusliitteetön eräissä perhettä, omaa ryhmää tms. merkitsevissä tuttavallisissa puhekielenomaisissa ilmauksissa: meidän isä, teidän pihan lapset, teidän koulu, tämä meidän Kallepoika; ei kuitenkaan esim. meidän isänmaa, vaan isänmaamme. – Ilman omistusliitettä myös: näin meidän kesken (mutta: Heidän keskensä on asiasta jo sovittu).

Huom. Minun huomaamattani hän ei ole voinut tästä lähteä (omistusliite, kun kielteisen modaalirakenteen verbillä ei ole muita määritteitä kuin subjektipersoonan genetiivi: minun huomaamattani). – Hän ei ole voinut tästä lähteä minun sitä huomaamatta (ei liitettä, kun rakenteessa on kolmaskin jäsen, sitä). – Partisiippirakenteissa: Kaikki luulivat hänen olevan kotona.

Muissa tapauksissa persoonapronominin genetiivin ohella aina käytetään omistusliitettä: minun kirjani, hänen kirjansa. Helsinkiläiskielen ja eräiden murteiden suffiksittomat ilmaukset minun kirja jne. ovat yleiskielessä käymättömiä – sen sijaan tullaan usein toimeen pelkällä 1. tai 2. persoonan omistusliitteellä: kirjani, kirjanne.

3. persoonan liite ilman genetiiviä viittaa tavallisesti lauseen subjektiin tai ns. ajatussubjektiin (yksipersoonaisen verbin ohella olevaan datiivigenetiiviin, omistajan adessiiviin): Kukin otti omansa. Ministeri A:n täytyi luopua salkustaan. Jokaisella on tapansa. Kissa oli jo käynyt kupillansa. Muutoin ilmaukseen kuuluu genetiivi: Otin hänen kirjansa. Hänen valitsemisensa oli virhe. Taas on nähty hirvinaaras ja sen vasikka.

Nominaalimuodosta (partisiipista tai infinitiivistä) riippuva 3. persoonan liite kuitenkin viittaa yleensä sen subjektipersoonaan: Puuseppä oli liimailemassa kokoon liitoksistaan auenneita tuoleja. Isä käski pojan ottaa kameransa mukaan. Sitten kuningas lähetti toisen poikansa onneaan koettamaan. Jos tarkoitetaan viittausta subjektiin, genetiivi pannaan ilmi: Muoti tarjoaa työkentän tuhansille sen piirissä työskenteleville. Isä käski pojan ottaa mukaan hänen kameransa. Sitten kuningas lähetti toisen poikansa hakemaan hänen valtikkaansa takaisin. – Ajatuksellisesti selvä viittaus saattaa sivuuttaakin nämä yleiset säännöt: Nykyään on merkonomien vaikea saada koulutustaan vastaavaa työtä. Miehet kantoivat huonekalut paikoilleen. Poika antoi oravan hypätä olalleen.
Kielikello 4 (1971)
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »