Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/1986

Esko Koivusalo

Suuren sivistyskielen huolto

Kielenhuollon tarpeellisuutta on usein perusteltu viittaamalla ranskan kielen vaalinnan traditioon ja saavutuksiin. Silti ainakin Suomessa tiedetään aika vähän siitä, miten ranskan kieltä on huollettu, mitä tuloksia on saavutettu ja mitkä ovat ranskan huoltajien keskeiset ongelmat.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus otti tämän aiheen sisäisen koulutuksensa ohjelmaan. Luennoijaksi saatiin vt. apulaisprofessori Ulla Jokinen Jyväskylän yliopistosta. Myöhemmin (1.3.1986) Ulla Jokinen nimitettiin romaanisen filologian professoriksi Jyväskylän yliopistoon, ja virkaanastujaisluennon hän piti aiheesta ”Normi ja hyvä käytäntö ranskan kielen historiassa”.

Ranska elää angloamerikkalaisen kulttuurin paineessa siinä kuin vähäisemmätkin sivistysvaltiot. Euroopan talousyhteisön jäsenyys tuo markkinointiin vahvan annoksen englantia. Miten selviää vanha sivistyskieli ongelmista, jotka ovat Suomessa ajankohtaisia? Millaisiin näkökohtiin vedotaan, kun halutaan huolehtia ranskan kielen puhtaudesta?

Tästä aihepiiristä julkaisemme tässä numerossa professori Ulla Jokisen laajan artikkelin. Siinä käsitellään myös Ranskan ulkopuolella puhuttavan ranskan asemaa, mm. kanadanranskan huoltoa. Kanadassa ranska on samantapaisessa tilanteessa kuin ruotsi meillä. Toivottavasti ranskan kielenhuollon periaatteista ja käytännön toimista voivat saada jotakin ajateltavaa ne, joita vähemmistökielen asema joko huolettaa tai harmittaa. Oppi saattaa olla hyödyksi myös niille ryhmille, jotka viljelevät suomea Ruotsissa enemmistökielen paineessa. Tämän vuoksi tällä kertaa annos tietoa suuren sivistyskielen huollosta.
Kielikello 4/1986
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »