Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1986

Sanastokysymyksiä

kuulostaa ja mitali

Monet kirjoittajat panisivat kaksi l-kirjainta sanoihin kuulostaa ja mitali. He kirjoittaisivat siis kuullostaa ja mitalli.

Yleiskielessä käymättömään kuullostaa-muotoon on ehkä päädytty kuulla-sanan mukaan. Sen taivutusmuodoissa ei kuitenkaan ole kahta ällää: kuulen: kuulit: kuulisivat. Kuulla-muodon toinen l kuuluu vain perusmuodon, infinitiivin, tunnukseen. Kahdenlaisiin muotoihin saattaa olla oma syynsä silläkin, että muoto kuullostaa tunnetaan kansankielessä, varsinkin pohjalaismurteiden alueella.

Sana mitali on suomeen lainattu ruotsista, jonka medalj tarkoittaa ’kunnia- ja muistorahaa’. Puhekielessä käytettävä mitalli on varmaankin saanut toiseen älläänsä mallin metalli-sanasta, jota se muistuttaa. Yhdistäminen onkin ymmärrettävää, koska kumpikin pohjautuu latinan metallum-sanan kautta kreikan sanaan, joka on tarkoittanut alkuaan ’vuorikaivosta’ ja myöhemmin ’kaivoksesta saatua metallia’. Ruotsissa tästä on jo tullut kaksi sanaa, ’mitalia’ tarkoittava medalj ja ’metallia’ tarkoittava metall. Suomessa näiden erimerkityksisten sanojen kirjoitusasun eriytyminen on mennyt vielä pitemmälle: mitali ja metalli.
Kielikello 1/1986
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »